hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolardan sonra sıra Euro'da... ECB'nin faiz kararından önce bilmeniz gereken 5 şey

    Dolardan sonra sıra Euroda... ECBnin faiz kararından önce bilmeniz gereken 5 şey
    expand

    Fed'in faizi 25 baz puan artırmasının ardından gözler bugün ECB'nin yapacağı hamlede. Euro Bölgesinde de faizin 25 baz puan artırılarak tarihi seviyeye çekilmesi bekleniyor. Karar Türkiye saatiyle 15:15'te gelecek. Peki ayrıntılar neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Merkez Bankası (ECB) birazdan 25 baz puanlık bir faiz artışı daha gerçekleştirerek ana yeniden finansman operasyonlarındaki oranını Ekim 2008'den bu yana en yüksek olan yüzde 4.25'e ve mevduat kredisindeki oranı yüzde 3.75 ile 22 yılın en yüksek seviyesine yükseltecek.

    Bu, ECB'nin Temmuz 2022'de sıkılaştırma döngüsünün başlamasından bu yana art arda dokuzuncu faiz artırımı olacak. Politika açıklaması ve Başkan Lagarde'nin basın toplantısı, ECB'nin gelecekteki gidişatına ilişkin daha fazla içgörü için yatırımcılar tarafından yakından incelenecek.

    Euro bölgesi faiz oranları geçen yıl 400 baz puan artarak yüzde 3,5'e çıkarak 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve manşet enflasyonun soğuması ve ekonominin zayıflaması nedeniyle şu anda zirveye yakın görünüyor.

    1. ECB FAİZ ORANLARINI NE KADAR ARTIRACAK?

    Çeyrek puanlık bir artışın yüzde 3,75'e çıkması piyasalar tarafından fiyatlanıyor ve ekonomistler tarafından tahmin ediliyor.

    Manşet enflasyon soğuyor, ancak mütevazı bir artışı haklı çıkaracak kadar yüksek. ECB, Temmuz ayında bir hamle işaret etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RBC Capital Markets küresel makro stratejisti Peter Schaffrik, "ECB yeniden zam yapacak ve başka herhangi bir şey büyük bir sürpriz olur" dedi.

    2. ECB'NİN GELECEKTEKİ POLİTİKA HAKKINDA SİNYALLER NELERDİR?

    Bazı ECB şahinlerinin Eylül'de bir artışın kesin olmadığını ve bu nedenle ECB'nin sinyal vermede daha temkinli davranabileceğini ve bunun verilere bağlı olacağını teyit etti.

    Bazı analistler, ECB'nin, güncellenmiş personel tahminlerinin kendisine enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşacağının sinyalini verme fırsatı vereceği Eylül ayında duraklamasını bekliyor.

    ECB'nin ABD Merkez Bankası'nın yaptığı gibi o zaman duraksayıp daha sonra gerekirse artırım yapmasına şaşırmayacaklarını da sözlerine eklediler. Para piyasaları Temmuz'dan sonra bir zam daha fiyatlıyor, bu da oranların yüzde 4 civarında zirve yapacağını gösteriyor.

    3. ECB ÇEKİRDEK ENFLASYONUN NE ZAMAN DÜŞMESİNİ BEKLİYOR?

    Manşet enflasyon Haziran ayında art arda üçüncü kez düşerken, hizmet fiyatları gibi sözde çekirdek fiyatlar inatla yükseldi ve yakında yumuşaması beklenmiyor.

    Temel eğilimin daha iyi bir göstergesi olarak görülen çekirdek enflasyon, yüzde 6,9'dan yalnızca yüzde 6,8'e geriledi - oranı belirleyenlerin görmek istediği sürekli düşüşten çok uzak.

    ECB başkanı Lagarde muhtemelen bu soru üzerine baskı yapacak, ancak Eylül'ün yeni ekonomik projeksiyonları öncesinde çok fazla bilgi vermeyebilir.

    UBS baş Avrupalı ​​ekonomisti Reinhard Cluse, sıkı bir işgücü piyasasına ve ücret baskılarına dikkat çekerek, "Temel enflasyon çok çok yavaş düşecek, bu nedenle bu ECB için bir endişe" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4. ZAYIFLAYAN BİR EKONOMİ POLİTİKA İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

    Faiz belirleyiciler, parasal sıkılaştırma ekonomiye zarar verse bile ana odağın enflasyon olmaya devam ettiğini yinelediler.

    Yine de, yavaşlayan büyüme güvercinlerin ellerini güçlendirebilir. İmalat sektöründeki durgunluğun derinleşmesi ve daha önce dirençli olan hizmet sektörünün güç bela büyümesi nedeniyle Euro bölgesi ticari faaliyeti Haziran ayında durma noktasına geldi.

    5. DAHA SIKI POLİTİKANIN FİNANSMAN KOŞULLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEDİR?

    Banka kredi verileri, ECB tarihindeki borçlanma maliyetlerindeki en sert artışın kredi koşullarını olumsuz etkilemeye başladığını ve 25 Temmuz'daki son rakamların odakta olduğunu gösteriyor.

    ECB'nin baş ekonomisti Philip Lane, kredi hacimlerinin keskin bir şekilde zayıfladığını ve bunun ekonomik çıktıda "önemli" bir düşüşe neden olabileceğini söyledi.

    Bu güvercin mesaj, en son banka kredi verileriyle desteklenirse, oranların zirveye yakın olduğu yönündeki spekülasyonları körükleyebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow