Döviz kazancına yüzde 40 vergi mi olacak? Dövizden vergi alınacak mı?

Döviz kazancına yüzde 40 vergi mi olacak Dövizden vergi alınacak mı
expand

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döviz kazancına yüzde 40 vergi alınacağına ilişkin konuya açıklık getirdi. Bakan Şimşek açıklamasında verginin tabana yayılması konusunda ciddi adımların atılacağının altını çizdi. Peki, dövizden vergi alınacak mı? İşte Bakan Şimşek’in son dakika açıklamasında yer alan detaylar…

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bir süredir ekonomi gündeminde üst sıralardaki yerini alan “döviz gelirinden yüzde 40 vergi” iddiaları sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten önemli açıklamalar geldi. Bakan Şimşek açıklamasında kamuda tasarruf konusuna da dediğindi. Peki, vergilendirme nasıl olacak ve dövizden vergi alınacak mı?

DÖVİZ KAZANCINA YÜZDE 40 VERGİ Mİ OLACAK?

"Verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacağız" diyen Bakan Şimşek’in açıklamaları şöyle: (Döviz kazancına yüzde 40'a kadar vergi getirilmesi konusu) Yüzde 40'a kadar vergi için yetki alınıyor. Bu olacağı anlamına gelmiyor. Önümüzdeki dönemde biz liralaşma politikasını desteklemek amacıyla piyasa koşulları elde edildiğinde vergiyi teşvik ve vergiyi bir unsur olarak faktör olarak kullanıp tabi ki bu sürece katkıda bulunabiliriz. Bizim amacımız şu anda zamanlama olarak doğru olduğuna inanmıyorum. Yetki alıyoruz ama önümüzdeki dönemde oturup özellikle daha adil bir vergi sistemi, verginin tabana yayılması konusunda çok ciddi adımlar atacağız. Şu anda hummalı bir reform çalışmamız var. Bir taraftan kamu harcamalarını nasıl daha rasyonel hale getirebiliriz, nasıl daha verimli alanlara kanalize edebiliriz kastım o. Yani tasarruf harcamamak değildir kamuda. Kamuda tasarruf kaynakların doğru alanlara yönlendirilmesidir. Tabi ki gereksiz harcamaların da kaldırılmasını içeriyor bu. Çünkü biz önemli olan Türkiye'nin alt yapısına tabi ki yatırım yapacağız. Beşeri sermayeye yatırım yapacağız. Sağlığına yatırım yapacağız, yapıyoruz zaten. Bu konularda tereddüt yok. Burada önemli olan kaynakların üretken alanlara kaydırılması. Dolayısıyla yüzde 40'lık vergiye ilişkin yetki bir yetkidir.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Programın ana bileşeni dezenflasyondur. Dezenflasyon demek enflasyonun aşağı indirilmesi demek. Faizler arttı ama enflasyon hala yükseliş trendinde. Şimdi birinci konu şu, para politikası gecikmeli olarak çalışıyor. Bu birinci husus yani bugün gidin ABD'deki deneyime bakın, İngiltere'deki, AB'deki deneyime bakın bütün ülkelerde parasal sıkılaşma başlar fakat enflasyon yükseliş trendini bir süre korur daha sonra enflasyon aşağı inmeye başlar. Çünkü hemen etkili olmuyor. Gecikmeli olarak etkili oluyor bu birinci husus. Dolayısıyla para politikası çalışacak, enflasyon düşecek sadece zamana ihtiyacımız var.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow