hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Döviz ve altında düşüş ne zaman başlayacak? Uzman isim gün verip uyardı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yurt içi piyasalarda son dönemde döviz kurlarında hızlı artış görülüyor. Son günlerde hem borsada hem altında rekor seviyeler peş peşe geliyor. Peki doları, euro'su olan yatırımını ne kadar tutmalı? Uzman isimler CNN TÜRK canlı yayınında kritik uyarılarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bugün 26,9420 liradan alınan dolar 26,9440 liradan, 29,99 liradan alınan euro ise 29,9920 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 26,93 liradan, euro ise 29,94 liradan satılmıştı.

    Dolar kuru ve beraberinde altının gram satış fiyatı geçen haftaya kadar hızlı arttı. Yatırımcı son günlerdeki yükselişi pürdikkat takip ediyor. 

    Peki döviz ve altında düşüş ne zaman gelecek? Vergi ve SGK uzmanı Muhammet Bayram, "Merkez Bankası piyasaya aktif müdahaleyi bıraktı ve bununla beraber dolar 27 TL'yi geçti. Burada bu hafta açıklanacak Fed faiz kararı çok önemli. Özellikle altın ve Bitcoin'de. Ama doların ve euro'nun seyri ülkemizdeki ekonomik gelişmelere bağlı. Bizde enflasyonun bir süre daha seyredeceğini görüyoruz. Ekonomideki istenen soğumanın gelmediğini görüyoruz. Yüksek iç talep var. Bunu soğutmak için faiz artırım sürecine girildi." dedi.

    Ekonomist Baki Atılal da şu değerlendirmelerde bulundu:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Merkez Bankası, 2 toplantıda faizi yüzde 8,5'tan yüzde 17,5'e getirdi ama burada önemli olan bu faiz artışı piyasa beklentilerinin neredeyse yarısı kadar. Merkez Bankasının ve Mehmet Şimşek ekibinin geldiği günden bu yana yaptığı işlere baktığımızda ağırlıklı olarak rezervleri arttırma ve yurt dışından kaynak bulma amacında. Kaynak bulunduğunda risk primi azalacak. Risk primi azaldığında daha rahat bir şekilde yurt dışından borçlanma yapıp iç taraftaki rezervlerimi koruyabilecek. Son dönemde CDS 450'lere düştü. Bu önemli.

    Diğer taraftan enflasyona baktığımızda ücret ve vergi artışları var. Yeni düzenlemelerle birlikte maliyet baskısı var. Merkez Bankası'nın bugüne kadar önceliği rezervi artırmak oldu. Bu hafta ise TCMB'nin enflasyon görünüm raporu var. Öncekinde enflasyon hedefi 22,3'tü. Bunda bakalım ne olacak? Görünüm 2 katına çıkarabilecek mi? Ki son zamlar, vergi düzenlemeleri, asgari ücret artışı ile beraber piyasanın beklentisi 50-55 düzeyinde. Merkez Bankası buna ne kadar yakınsayacak? Bu dolar tarafına olumlu yansır. Bu nedenle perşembe günü önemli."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow