hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asya'nın kilit ekonomik bloğu dolar ve euro'yu terk etmek istiyor

    Asyanın kilit ekonomik bloğu dolar ve euroyu terk etmek istiyor
    expand

    ASEAN ekonomik birliğinin mali operasyonlarını olası jeopolitik yansımalardan korumak amacıyla küresel para birimleri dolar ve euro'yu terk etmek istediği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), ABD doları, euro, yen ve sterlin'i işlemlerden çıkarmayı ve yerel para birimlerine geçmeyi görüşmeye hazırlanıyor.

    ASEAN maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının resmi toplantısı Salı günü Endonezya'da başladı.

    Endonezya'nın Tempo adlı haber dergisine göre, "Yerel Para Birimi İşlemi (LCT) programı aracılığıyla başlıca para birimlerine olan bağımlılığı azaltma çabaları tartışılacak. Bu, ASEAN üyeleri arasında halihazırda uygulanmaya başlanan önceki Yerel Para Birimi Uzlaşma (LCS) planının bir uzantısı".

    Ekonomik ve güvenlik işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan bölgesel bir gruplaşma olan ASEAN, Brunei, Kamboçya, Endonezya, Laos, Malezya, Myanmar, Filipinler, Singapur, Tayland ve Vietnam ülkelerini kapsıyor.

    Tempo ayrıca, ASEAN üye devletlerinin ticarette yerel para birimlerini kullanmalarına izin veren bir dijital sınır ötesi ödeme sisteminin daha da genişletileceğini belirtti. Kasım 2022'de Endonezya, Malezya, Singapur, Filipinler ve Tayland arasında bu tür bir işbirliğine ilişkin bir anlaşmaya varıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow