hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Moody's: Dolar 'on yıllarca' hakimiyetini koruyacak

    Moodys: Dolar on yıllarca hakimiyetini koruyacak
    expand

    Moody's Investor Services derecelendirme kuruluşuna göre, ABD dolarının küresel ticaret ve finanstaki hakimiyeti, zorluklara rağmen on yıllarca devam edecek çünkü şu anda geçerli bir alternatif yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody's analistleri geçen hafta bir notta, "Önümüzdeki birkaç on yıl içinde daha çok kutuplu bir para birimi sisteminin ortaya çıkmasını bekliyoruz, ancak buna Amerikan doları öncülük edecek çünkü rakipleri onun ölçeğini, güvenliğini ve dönüştürülebilirliğini tam olarak kopyalamak için mücadele edecek" dedi.

    Derecelendirme kuruluşuna göre, doların merkez bankası rezervlerindeki payında on yıllardır yaşanan düşüş ve derinleşen jeopolitik gerilimler, doların küresel hakimiyetini tehdit edebilecek konular arasında yer alıyor.

    IMF verileri, doların resmi döviz rezervlerindeki payının, yüzyılın başında yaklaşık yüzde 78'den 2022'nin dördüncü çeyreğinde yüzde 58'e düşerek 20 yılın en düşük seviyesine düştüğünü gösteriyor.

    Yayımlanan raporda, "Doların pozisyonuna yönelik en büyük yakın vadeli tehlike, örneğin ABD'nin borcunu temerrüde düşürmesi gibi, ABD yetkililerinin güveni sarsan politika hataları riskinden kaynaklanıyor. Zayıflayan kurumlar ve korumacılığa yönelik siyasi bir eksen, doların küresel rolünü tehdit ediyor" denildi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Borç limiti anlaşmasından önce yayımlanan rapor, ABD hükümet borcundaki bir temerrüde düşmenin hızla desteklense bile, risksiz varlıklar olarak ABD Hazine varlıklarını kalıcı olarak zedeleyeceğini belirtiyor.

    Açıklamada, "Son on yılda iç siyasi ortamda artan kutuplaşma, ABD politika yapıcılığının hem öngörülebilirliğini hem de etkinliğini zayıflattıKüresel ticaret ve finansta doların serbest akışını daha da engelleyen yaptırımlar, daha fazla çeşitlendirmeyi teşvik edebilir." denildi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow