hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Powell: Dolar küresel rezerv para pozisyonunu sürdürecek

    Powell: Dolar küresel rezerv para pozisyonunu sürdürecek
    expand

    Fed Başkanı Powell, ABD dolarının küresel rezerv para pozisyonunu sürdürmesini bekliyor. Başkanı dünkü konuşmasında ayrıca "FOMC'nin neredeyse tüm katılımcıları faiz oranlarının yıl sonuna kadar biraz daha artırılmasının uygun olacağını düşünüyorlar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Jerome Powell, ABD'de demokratik kurumlar ve hukukun üstünlüğü yerini koruduğu sürece Amerikan dolarının dünya rezerv para birimi olarak kalmasını beklediğini söyledi.

    Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi oturumunda yaptığı konuşmada, "Doların dünya rezerv para birimi olarak statüsü bizim için çok önemli. Bu statüyü sahip olmamızın nedeni, büyük ölçüde demokratik kurumlarımıza, hukukun üstünlüğüne ve genel anlamda güçlü bir fiyat istikrarına sahip olmamızdır. Bu unsurlar yerinde olduğu sürece doların rezerv para birimi olarak kalacağını düşünüyorum" dedi.

    IMF verilerine göre, dördüncü çeyrekte resmi döviz rezervlerinin dolar payı son 20 yılın en düşük seviyesi olan %58'e geriledi.

    "Tarih, küresel rezerv para birimi statüsünün kalıcı ama sürekli olmayan bir statü olduğunu gösteriyor," diyen Powell, hukukun üstünlüğü, fiyat istikrarı, güçlü demokratik kurumlar ve serbest sermaye hesapları gibi özellikleri bir araya getiren başka bir ülke olmadığını ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Powell, enflasyonla mücadelede önceki hızlı artışlarının etkilerini incelemek için geçen hafta faiz oranlarının sabit tutmasının ardından merkez bankasının önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artırmasının muhtemel olduğunu söyledi.

    Powell, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ndeki sunumda, "FOMC'nin neredeyse tüm katılımcıları faiz oranlarının yıl sonuna kadar biraz daha artırılmasının uygun olacağını düşünüyorlar. Ancak geçen haftaki toplantıda, ne kadar ileri ve hızlı hareket ettiğimizi göz önünde bulundurarak, komitenin ek bilgileri ve bunun para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirmesine izin vermek için hedef aralığı sabit tutmanın ihtiyatlı olacağına karar verdik" dedi.

    Powell'ın Meclis Mali Hizmetler Komitesi için hazırladığı ekonomik görünüm raporunda 14 Haziran'da FOMC toplantısı sonrasında basın toplantısında yaptığı yorumların neredeyse aynısını tekrarladı.

    Enflasyonu yeniden yüzde 2 hedefine düşürme mücadelesinin "uzun bir yolunun olduğunu" belirten Powell, "Enflasyon, geçen yılın ortasından bu yana biraz düşmüş durumda" dedi ve Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçütünün geçen yılki yaklaşık yüzde 7 seviyesinden Nisan ayı itibarıyla yüzde 4,4'e kadar büyük ölçüde düştüğünü belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Enflasyon baskıları hala yüksek seyrediyor ve enflasyonu yüzde 2'ye geri getirme süreci uzun bir yol kat etmesi gerekiyor" ifadelerini kullanan Powell, "Meslektaşlarım ve ben, yüksek enflasyonun neden olduğu zorlukları anlıyoruz ve enflasyonu %2 hedefimize geri getirmeye kararlıyız" dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow