hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ruble, Euro karşısında kritik noktada

    Ruble, Euro karşısında kritik noktada
    expand

    Ruble, euro karşısında dönüm noktasının altına düştü. Rusya Merkez Bankası, Rusya'nın finansal istikrarı için herhangi bir risk görmediğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus Rublesi dün Moskova Borsası'nda Euro karşısında yüzde 3'ün üzerinde düştü ve 100 birimlik dönüm noktasının altına düştü.

    Döviz verilerine göre, bugün Ruble, Euro karşısında 99,7 seviyelerinde. Rus parasında Euro ve dolar karşısında oranlar Mart 2022'den bu yana en düşük seviyesinde.

    Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina dün yaptığı açıklamada, merkez bankasının ulusal finansal istikrara yönelik riskler olması durumunda döviz piyasasına müdahale edebileceğini, ancak şu anda böyle bir tehlike bulunmadığını söyledi.

    Rubledeki değer kaybının Rusya'nın ithalat ve ihracatı arasındaki orantıdaki değişikliklerden kaynaklandığını açıkladı.

    Nabiullina, St. Petersburg'da düzenlenen bir finans kongresinde “Ruble kuru düştüğünde bunun bütçe gelirlerini artırmak için kasten yapıldığına dair çeşitli komplo teorilerinin ortaya çıktığını gördük. Aslında döviz kurunu büyük ölçüde belirleyen dış ticaretin dinamikleridir." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dalgalı döviz kurunu ekonomi için faydalı olarak nitelendirdi ve dış şoklara uyum sağlamasına yardımcı oldu. Nabiullina, merkez bankasının rubledeki kısa vadeli dalgalanmaları yumuşatmak için araçlara sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

    Kremlin ayrıca herhangi bir makroekonomik istikrarsızlık iddiasını da reddetti.

    Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, “Volatiliteye tanık oluyoruz - döviz yükseliyor, ruble düşüyor. Ama tüm bunları daha önce gördük. Kur geri döner. genellikle oynaklığın arkasında piyasa spekülasyonlarının adil bir payı vardır." dedi.

    Para birimi, Wagner özel askeri şirketinin kısa ömürlü isyanından bu yana keskin bir şekilde değer kaybetti. Evgeny Prigozhin liderliğindeki grup, 23-24 Haziran tarihlerinde Rusya'nın askeri liderliğine karşı bir ayaklanma başlattı.

    Ruble, son haftalarda düşük petrol fiyatları ve yabancı yatırımı sınırlayan ve ihracatçıların döviz arzını kısıtlayan Batı yaptırımları nedeniyle de baskı altında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow