hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rus iş adamından iddialı çıkış: Doların baskın para birimi olarak 5 yılı kaldı

    Rus iş adamından iddialı çıkış: Doların baskın para birimi olarak 5 yılı kaldı
    expand

    Rusya'nın yaptırım uygulanan iş adamı Oleg Deripaska, doların çok uzun süredir intikam silahı olarak kullanıldığını söyleyerek "ABD para biriminin baskın para birimi olarak 5 yılı kaldı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rus milyarder Oleg Deripaska'ya göre ABD dolarının küresel ekonomi için ana para birimi olarak yalnızca beş yılı kaldı. Deripaska, doların üstünlüğünün çok uzun zamandır tüm muhaliflere karşı bir intikam silahı olarak ve genellikle önceden yasal değerlendirme yapılmadan kullanıldığını iddia ediyor.

    Alüminyum devi Rusal'ın kurucusu bir Telegram gönderisinde, yedi yıl önce, doların küresel ödemeler ve finansal işlemlerdeki mutlak hakimiyetinin sarsılmaz göründüğünü yazdı.

    Deripaska, küresel anlaşmaların daha çeşitli hale gelmesini ve dijital para birimlerinin daha "uyumlu" olmasını bekliyor.

    Deripaska, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuna tepki olarak geçtiğimiz yıl ABD tarafından yaptırım uygulanan birçok Rus iş adamından biri. Washington, şirketin alüminyum ihracatını hedef aldıktan sonra Rusal'ın CEO'su olarak görevden alındı. Forbes'a göre 2.6 milyar dolar servete sahip.

    Geçen hafta, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Washington'un dünyadaki ülkelere yönelik tek taraflı yaptırımlarının " doların hegemonyasını baltalayabileceğini" kabul etti. Ancak Yellen, bir yıl önce doların ciddi bir rekabeti olmadığını ve uzun bir süre de olmayacağını söyleyerek aksini iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu ayın başlarında, Rusya Maliye Bakanlığı Mali Politika Departmanı başkanı Ivan Chebeskov, uluslararası yerleşimlerdeki kesintilerin ve zorlukların, Rus mali sistemi için Batı yaptırımlarının acı verici sonuçları olduğunu söyledi. Aynı zamanda, sorunun kaçınılmaz olarak alternatif para birimlerindeki yerleşimlerde bir artışı tetiklediğini de vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow