hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya Merkez Bankası'ndan Ruble açıklaması

    Rusya Merkez Bankasından Ruble açıklaması
    expand

    Rusya Merkez Bankası rublenin düşüşünü ticaret dengesindeki değişikliklerden kaynaklandığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Merkez Bankası'ndan üst düzey yetkili Ksenia Yudaeva, yaptığı açıklamada, rubledeki son zayıflamanın ülkenin finansal istikrarı için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

    RIA Novosti haber ajansının aktardığına göre, Rubledeki düşüşün ticaret dengesindeki değişikliklerden kaynaklandığını söyledi. Ticaret dengesi, bir ülkenin ithalat ve ihracatının parasal değeri arasındaki farktır.

    Ruble, Salı günü ABD doları karşısında en son Mart 2022'de görülen bir seviye olan 90'ın üzerine çıktı.

    Moskova Menkul Kıymetler Borsası'ndan alınan verilere göre Rus para birimi, dün Moskova saatiyle 14:33'te dolar karşısında hafif bir yükseliş göstermeden önce 90.04'ten işlem gördü. Euro, Mart 2022'den bu yana en düşük seviye olan 98 ruble üzerinde işlem gördü.

    Yudaeva, düzenleyicinin, Ukrayna ihtilafına ilişkin Batı yaptırımlarına yanıt olarak geçen yıl geçici olarak getirilen bir önlem olan ihracatçıların forex kazançlarının bir kısmının zorunlu satışını yeniden uygulamaya koymak için hiçbir neden görmediğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aleksey Zabotkin, geçen hafta rublenin Rus ihracatının düşen fiyatlarından etkilendiğini söylemişti.

    Para birimi, Wagner özel askeri şirketinin kısa ömürlü isyanından bu yana keskin bir şekilde değer kaybetti. Evgeny Prigozhin liderliğindeki grup, 23-24 Haziran tarihlerinde Rusya'nın askeri liderliğine karşı bir ayaklanma başlattı. Silahlı birlikler Rostov-on-Don'daki bir askeri karargahı ele geçirdi ve bazı kuvvetler Moskova'ya yürüdü. Düzenli Rus ordusunun desteğini alamayan Wagner, başkentteki ilerlemesini durdurdu ve yetkililerle bir anlaşmaya vardı.

    Ruble, son haftalarda düşük petrol fiyatları ve yabancı yatırımı sınırlayan ve ihracatçıların döviz arzını kısıtlayan Batı yaptırımları nedeniyle de baskı altında.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow