hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Wall Street ekonomistleri dolara karşı uyarıyor

    Wall Street ekonomistleri dolara karşı uyarıyor
    expand
    KAYNAKBloomberg

    Dünyanın en büyük yatırımcılarından bazıları, dolardaki yükselişin, küresel ekonomiyi modern tarihte çok az paralellik gösteren şekillerde alt üst ederek sona ereceğine dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2022'de Dolar endeksi 108 seviyelerine çıkarak son yılların en yüksek seviyelerini gördü. Ancak geçen yıl nesiller boyu en yüksek seviyelerine fırlayan Dolar için ekonomistler bunu "çok yıllı bir düşüşün başlangıcı" olarak görüyorlar.

    Yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarındaki artırımlarının büyük kısmı sona erdiği için doların düşme yolunda olduğunu ve merkez bankaları sıkılaştırmaya devam ettikçe neredeyse tüm diğer para birimlerinin güçleneceğini söylüyor.

    Son veriler, trader'ların ABD faiz oranlarının ne kadar yükseleceğini yeniden düşünmelerine yol açarken, doların gücünün azalacağına dair bahislerde hisse senetlerinden gelişmekte olan piyasalara riskli varlıklara geçiş şimdiden başladı. Dolar geçtiğimiz günlerde yıl içindeki kayıplarını telafi ederek dolar ayıları için hisseleri yükselttikten sonra bile birçok yatırımcı bu görüşe bağlı kaldı.

    'DOLARDA ZİRVE GERİDE KALDI'

    Koruma fonu K2 Asset Management'ta araştırma başkanı olan George Boubouras, "Doların zirvesini kesinlikle geride bıraktık ve ileride yapısal olarak daha zayıf bir dolar var. Evet, ABD'de enflasyon inatçı, evet, oran piyasası ABD oranlarının daha uzun süre yüksek olacağı sinyalini veriyor, ancak bu, dünyadaki diğer ekonomilerin ABD'yi yakaladığı gerçeğini ortadan kaldırmıyor." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan Euro bölgesi ve Avustralya'daki politika yapıcılar, enflasyonu yenmek için daha fazla faiz artırımına ihtiyaç duyulduğu sinyalini verirken, Japonya Merkez Bankası'nın bu yıl aşırı gevşek duruşundan vazgeçeceğine dair spekülasyonlar artıyor.

    KİLİT AY TEMMUZ

    Swap verileri, ABD borçlanma maliyetlerinin muhtemelen Temmuz ayında zirve yapacağını ve fiyat artışlarının ABD merkez bankasının hedefine dönmesiyle birlikte, 2024'teki ilk Fed incelemesi kadar erken bir tarihte bir faiz indiriminin gelebileceğini gösteriyor.

    Dolar Endeksi Eylül'de rekor seviyeye yükseldiğinden bu yana yaklaşık yüzde 8 düşerken, yatırımcılar, geçen ay neredeyse iki yılın en hızlı temposunda yükselen piyasa tahvilleri ve hisse senetleri satın aldı.

    İKİNCİ YARIDA ZAYIFLAYACAK

    Singapur'daki BNP Paribas SA'da gelişmekte olan piyasalar araştırma Asya Pasifik başkanı Siddharth Mathur, "Doların zirveye ulaştığını ve çok yıllık bir düşüş eğiliminin başladığını düşünüyoruz. Yapısal dolar ayılarıyız ve 2023'te, özellikle ikinci yarıda, zayıflığı projelendiriyoruz." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bazı piyasa katılımcıları, fiyat baskılarının hafifleyeceği beklentileri üzerine Fed'in ılımlı oran artışlarını tercih ettiğini düşünüyor. Bu görüş, bankanın enflasyonun bir endişe olmaya devam ettiği ve enflasyonu yüzde 2 hedefine indirmek için daha fazla artırım yapılması gerektiği yönündeki değerlendirmesiyle biraz çelişiyor.

    Morgan Stanley Investment Management sabit getirili yatırım yetkilisi Eric Stein, “Sistemde hala çok fazla Fed sıkılaştırması var ve henüz yoluna girmedi. Fed, enflasyonu yüzde 2'ye çıkaracağını söylüyor, ancak gerçekte yüzde 3 gibi bir seviyeye çıkacaklarını söyleyebilirim. Sırf bu yüzden oranları yüzde 6'ya çıkarmaya devam edeceklerini sanmıyorum.” dedi.

    State Street Global Markets APAC makro strateji başkanı Dwyfor Evans, "2022'de doları destekleyen faktörlerin çoğu azaldı. G-10 bölgesindeki diğer merkez bankaları faiz oranlarını yakalamaya çalışıyor ve eğer Çin'in yeniden açılmasının etkisi küresel talep koşullarını artıracaksa, o zaman temkinli güvenli liman alımları geri adım atıyor." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KARŞIT GÖRÜŞLER DE VAR

    Bazı yatırımcılar şimdiden doların hakimiyetinin sona erdiği teorisini test ediyor ancak bunun hemen olmayacağı görüşü de öne çıkıyor.

    Singapur'daki PineBridge Investments Asya eski Japonya sabit getirili eş başkanı Omar Slim, "Dolar zirve yaptı ancak son iki yılda gördüğümüz doların gücünün tamamen tersine dönmesini beklemiyoruz . Enflasyon yüksek seviyelerde devam ederken Fed'in oranları yüksek tutması muhtemeldir ve bu doların zayıflığını hafifletmeye yardımcı olacaktır." dedi.

    RBC Capital Markets'in döviz stratejisi başkanı Elsa Lignos, bu ay bir notta, "Temel durumumuz, doların yıl sonuna kadar toparlanmasıdır. Dolar, G-10'daki en yüksek getiri sağlayan ve gelişmekte olan birçok piyasadan daha yüksek getiri sağlamaya devam ediyor." dedi.

    Deutsche Bank'ın Singapur'daki özel bankacılık kolunda Asya Pasifik baş yatırım yetkilisi Holtze-Jen, "Zirveye ulaştı. Ancak dolar, hala sahip olduğu güvenli liman kavramı nedeniyle desteklenmeye devam edecek." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow