hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası Türkiye için büyüme beklentilerini yükseltti

    Dünya Bankası Türkiye için büyüme beklentilerini yükseltti
    expand

    Dünya Bankası, 2023 için Türkiye'nin büyüme beklentilerini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye yükseltirken dünyaya "Küresel ekonomi kırılgan bir durumda" uyarısı yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası'nın Haziran döneminde yayımlanan Küresel Ekonomik Görünüm raporuna göre, Türkiye'nin büyüme beklentilerini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye yükseldi.

    2024 için büyüme beklentilerini yüzde 4,0'dan yüzde 4,3'e çıkaran banka 2025 için büyüme beklentisini de yüzde 4,1 olarak belirledi.

    Raporda, makroekonomik politika gelişiminin yüksek enflasyon zemininde belirsiz olduğuna dikkat çekilirken, döviz kurundaki değer kaybının yanında yüksek cari açık ve düşük net döviz rezervleri de önemli zorluklar olarak sıralandı.

    Türkiye'de Şubat ayı başında meydana gelen depremlerin doğrudan kaybını 2021 GSYH'sinin yüzde 4'ü oranında olduğunun tahmin eden Dünya Bankası, kurtarma ve yeniden inşa maliyetinin iki kat daha yüksek olabileceğini kaydetti. Raporda, yeniden inşa çabalarının yatırımı desteklemesinin beklendiği de kaydedildi.

    "KÜRESEL EKONOMİ KIRILGAN BİR DURUMDA"

    Rapora göre, küresel büyüme keskin bir şekilde yavaşladı ve gelişmekte olan ülkelerde finansal stres riski, yüksek küresel faiz oranlarıyla birlikte yoğunlaşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel büyümenin 2022 yılındaki yüzde 3,1'den 2023 yılında yüzde 2,1'e yavaşlayacağının öngören Dünya Bankası, Çin hariç diğer gelişmekte olan ülkelerde büyümenin bu yıl, geçen yıldaki yüzde 4,1'den yüzde 2,9'a yavaşlayacağını savundu.

    Rapor, gelişmiş ekonomilerde 2022'de yüzde 2,6 olan büyümenin, bu yıl yüzde 0,7'ye yavaşlayacağını öngörürken, büyümenin 2024'te de zayıf kalacağını öngördü. ABD ekonomisinde büyümenin 2023 yılında yüzde 1,1 seviyesinde gerçekleştikten sonra yüzde 0,8 seviyesine yavaşlayacağını tahmin eden Dünya Bankası, bu beklentisine neden olarak son 1,5 yılda faizlerin keskin şekilde artırılmış olmasını gösterdi. Euro Bölgesi'nde de büyümenin bu yıl yüzde 0,4'e yavaşlaması bekleniyor.

    Dünya Bankası Grubu Başkanı Ajay Banga yaptığı değerlendirmede, "Bu tahminler genel olarak aşağı yönlü revizyonları yansıtıyor. Daha az yoksulluk ve daha fazla refah sağlamanın en kesin yolu, istihdam yoluyla olur. Daha yavaş büyüme iş yaratmayı çok daha zor hale getiriyor. Büyüme tahminlerinin kader olmadığını akılda tutmak önemlidir. Durumu değiştirmek için bir fırsatımız var, ancak bunun için birlikte çalışmamız gerekli" diye konuştu.

    "Dünya ekonomisi kırılgan bir durumda" diyen Dünya Bankası Grubu Başekonomisti ve Kıdemli Başkan Yardımcısı Indermit Gill, "Doğu ve Güney Asya dışındaki bölgeler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve insan sermayesini yenilemek için gereken dinamizmden çok uzaktalar. 2023'te, küresel ticaret, salgından önceki yıllardaki hızının üçte birinden daha az büyüyecek. Gelişmekte olan ülkelerde ve gelişmekte olan ekonomilerde, faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle borç baskıları artmakta. Mali zayıflıklar, birçok düşük gelirli ülkeyi zaten borç sıkışıklığına sürüklemiş durumda. Bu arada, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gereken finansman ihtiyacı, en iyimser özel yatırım projeksiyonlarının bile ötesinde" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası Grubu Başekonomisti Ayhan Köse de, "Daha zayıf büyüme, sürekli yüksek enflasyon ve rekor seviyedeki borç düzeyleriyle birlikte birçok gelişmekte olan ekonomi zorluk yaşamakta. Bununla birlikte, gelişmiş ekonomilerdeki yenilenen finansal stresten daha yaygın etkilerin ortaya çıkma olasılığı gibi yeni tehlikeler, durumu daha da kötüleştirebilir. Bu ekonomilerdeki politika yapıcılar, finansal bulaşmayı önlemek ve yakın dönemdeki yerli kırılganlıkları azaltmak için hızlı bir şekilde harekete geçmelimer" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow