hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Bankası'ndan ekonomide 'kayıp 10 yıl' uyarısı

    Dünya Bankasından ekonomide kayıp 10 yıl uyarısı
    expand

    Dünya Bankası 'kayıp on yıl' öngördüğünü belirterek çakışan krizlerin keskin bir yavaşlamaya yol açabileceği konusunda uyardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası ortalama potansiyel küresel ekonomik büyümenin 2030'a kadar yılda yüzde 2,2 ile otuz yılın en düşük seviyesine gerileyebileceğini söyledi.

    Kurum adına yaptığı açıklamada Dünya Bankası baş ekonomisti Indermit Gill, "Küresel ekonomi için kayıp bir on yıl yaklaşıyor olabilir" dedi. "Potansiyel büyümede süregelen düşüşün, dünyanın, inatçı yoksulluk, farklılaşan gelirler ve iklim değişikliği gibi, zamanımıza özgü, genişleyen bir dizi zorlukla mücadele etme yeteneği üzerinde ciddi etkileri var." diyen ekonomist ve diğer Dünya Bankası analistleri, küresel bir mali kriz veya durgunluk meydana gelirse, potansiyel büyümede daha keskin düşüşlerle işlerin daha da kötüye gidebileceği konusunda uyardı.

    Washington merkezli kurum, düşük yatırımın gelişmekte olan ekonomilerde de büyümeyi yavaşlatacağını tahmin ediyor. Dünya Bankası raporuna göre, ortalama büyüme 2011-21'de yüzde 5'ten ve 2000-10'da yüzde 6'dan 2020'lerin geri kalanında yüzde 4'e düşüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, üretkenliğin muhtemelen 2000'den bu yana en düşük hızda artacağı belirtilirken, 2022-24'teki yatırım büyümesinin son 20 yılda görülen oranın yarısı olacağına dikkat çekildi. Küresel ticaretin çok daha yavaş büyüdüğü de vurgulandı.

    Kurum son olarak, potansiyel büyümenin yüzde 2,9'a kadar çıkabileceğini söyleyerek, politika yapıcıları enflasyonu kontrol altına almaya, finansal sektör istikrarını sağlamaya ve borcu azaltmaya öncelik vermeye çağırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow