hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya gıda fiyatları Ocak ayında üst üste 10. aylık düşüşünü yaptı

    Dünya gıda fiyatları Ocak ayında üst üste 10. aylık düşüşünü yaptı
    expand

    BM gıda ajansı, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve şeker fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle gıda fiyatları endeksinin Ocak ayında 131,2 puan olduğunu açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel olarak en çok ticareti yapılan gıda ürünlerini takip eden Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) fiyat endeksi, Aralık ayındaki 132,2 puandan geçen ay ortalama 131,2 puan oldu. Veri, Eylül 2021'den bu yana en düşük okuma oldu.

    Aralık rakamı, orijinal tahmin olan 132.4'ten aşağı doğru revize edildi.

    FAO, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve şeker fiyatlarındaki düşüşlerin endeksin aşağı çekilmesine yardımcı olduğunu, tahıl ve et fiyatlarının ise büyük ölçüde sabit kaldığını söyledi.

    Cuma günü ayrı tahıl arz ve talep tahminlerinde FAO, 2022 için küresel tahıl üretimi tahminini önceki 2.756 milyar tondan 2.765 milyar tona yükseltti.

    FAO tahıl fiyat endeksi Ocak ayında aylık sadece yüzde 0,1 artarak yıllık yüzde 4,8'lik bir artış sağladı. Avustralya ve Rusya'daki üretimin beklentileri aşmasıyla uluslararası buğday fiyatları yüzde 2,5 düştü. Buna karşın pirinç, kısmen bazı Asya ihracatçı ülkelerdeki güçlü yerel talebin etkisiyle yüzde 6,2 arttı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow