hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Dünya Orta Doğu'da bir savaşı kaldırabilir mi?' derken... ABD Hazine Bakanı'ndan hayret veren çıkış

    Dünya Orta Doğuda bir savaşı kaldırabilir mi derken... ABD Hazine Bakanından hayret veren çıkış
    expand

    Janet Yellen "ABD iki savaşı kaldırabilir" dedi. ABD Hazine Bakanı, Washington'un ülkenin denizaşırı çıkarlarını destekleme konusunda fazlasıyla yetenekli olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, Washington'un "kesinlikle" iki ayrı cephedeki savaşları desteklemeye gücünün yeteceğini söyleyerek, kasasının Ukrayna'ya verdiği destek ve Orta Doğu'da devam eden gerilimlerin ortasında ABD'nin yurt dışındaki çıkarlarını desteklemeye devam etmek için iyi durumda olduğunu söyledi.

    Yellen, İngiltere'deki yayıncı Sky News'e Lüksemburg'da Eurogroup maliye bakanlarıyla görüşmesi öncesinde verdiği röportajda, "Amerika kesinlikle İsrail'in yanında durabilir ve İsrail'in askeri ihtiyaçlarını destekleyebilir; biz de Ukrayna'yı Rusya'ya karşı mücadelesinde destekleyebiliriz ve desteklemeliyiz" dedi.

    BORÇ KRİZİNDEKİ AMERİKA...

    Yellen, ABD'nin mali görünümünün yurtdışındaki müttefiklerini desteklemeye yeterli olduğunu da sözlerine ekledi. Bununla birlikte, Orta Doğu'daki daha büyük bir çatışmanın potansiyel ekonomik sonuçlarının, özellikle de geçtiğimiz yıl birçok Batılı ekonomide yaşanan yaşam maliyeti krizine katkıda bulunan zaten volatil olan küresel petrol ve doğal gaz piyasasının ortasında bilinmediği konusunda uyardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aynı zamanda Fed'in de eski başkanı olan Yellen, enflasyonun hafiflediğini belirtirken Cumhuriyetçilere, mali yardımın yurt dışına akmasını sağlamak için yeni bir Meclis Başkanı atama girişimlerini hızlandırmaları çağrısında bulundu. Kaliforniyalı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy'nin bu ayın başlarında görevden alınması, Washington'da olası bir ekonomik ve yasal tıkanıklık endişelerine yol açmıştı.

    McCarthy, Cumhuriyetçi Partili meslektaşı Florida Temsilcisi Matt Gaetz'in, McCarthy'nin Demokratların kapsamlı bir harcama tasarısını geçirme yönündeki taleplerine boyun eğdiği yönündeki iddiaların ardından kendisini görevden almak için oylama çağrısı yapmasının ardından Meclis Başkanı olarak görevden alındı.

    "Hem İsrail hem de Ukrayna için fon bulmamız gerekiyor" diyen Yellen, bunun Biden yönetiminin "önceliği" olmayı sürdürdüğünü de sözlerine ekledi. Yellen, "Bir konuşmacı bulmak, oturtmak ve bizi mevzuatın geçirilebileceği bir konuma getirmek gerçekten Meclis'e kalmış." dedi.

    Yellen'ın yorumları, geçen hafta Fas'ta düzenlenen ve ekonomik liderlerin İsrail ile Filistinli militan grup Hamas arasında derinleşen krizin olası etkilerini tartıştığı IMF/Dünya Bankası konferansına katılmasının ardından geldi.

    UKRAYNA'YA 113 MİLYAR DOLAR

    ABD Dışişleri Bakanlığı Genel Müfettiş Ofisi'nin son hesaplamalarına göre, bugüne kadar ABD Ukrayna'ya en az 113 milyar dolarlık yardımı onayladı. Ancak CNN geçen hafta, ABD ordusunun İsrail'e mühimmat tedarik edebilmesini sağlamak amacıyla savunma üreticilerine Ukrayna'ya silah transferi nedeniyle stoklardaki eksiklikleri telafi etmek için üretimi artırma çağrısında bulunduğunu bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, İsrail-Filistin çatışmasına yeniden odaklanıldığı bir dönemde, son günlerde "uluslararası dikkatin" ülkesinden uzaklaştırılmaması gerektiği konusunda uyardı.

    Yine CNN tarafından ağustos ayında yapılan anket, ABD'de Kiev'in Moskova ile olan çatışmasında desteklenmesi için ek finansman sağlanmasına ilişkin artan hoşnutsuzluğu yansıtıyordu; ankete katılanların %55'i Ukrayna harcamalarının geri çekilmesini istiyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow