hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya Ticaret Örgütü'nden savaş uyarısı! Küresel ekonomi alarmda

    Dünya Ticaret Örgütünden savaş uyarısı Küresel ekonomi alarmda
    expand

    Dünya Ticaret Örgütü Başkanı, Orta Doğu ve Ukrayna'da süren çatışmalar doğrultusunda dünyanın iki ticaret bloğuna ayrılması tehlikesine dikkat çekti. Yetkilinin açıklamalarına göre küresel ekonomi büyümesinin yüzde 5'ini kaybedebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, küresel ekonominin herkes için "çok maliyetli" olabilecek parçalanma belirtileri gösterdiği konusunda uyardı.

    Nikkei'ye verdiği röportajda DTÖ Başkanı, İsrail-Hamas çatışmasının tırmanması ve bunun Orta Doğu'ya yayılması durumunda küresel büyüme üzerindeki potansiyel etkisi hakkındaki endişelerini dile getirdi.

    Okonjo-Iweala , "Bu, dünyadaki petrol ve doğalgazın çoğunun çıktığı bölgelerden biri" diyerek kaçınılmaz bir etkisi olacağını söyledi.

    OLASI KAYIP JAPONYA BOYUTUNDA!

    DTÖ'ye göre, 2024 yılı için görünüm hala nispeten iyimser; büyümenin yaklaşık yüzde 3,3 civarında olması öngörülüyor. "Ancak riskler büyük ölçüde aşağı yönde."

    DTÖ, dünyanın iki ticaret bloğuna bölünmesi durumunda küresel GSYİH'nın uzun vadede yüzde 5 düşeceğini tahmin ediyor. Okonjo-Iweala bunun "büyük bir kayıp" olacağı konusunda uyardı ve bunu tüm Japonya ekonomisinin kaybıyla eşitledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bununla birlikte, mal ve hizmet ticareti hacminin yaklaşık 31 trilyon dolar ile "hala oldukça önemli" olduğunu söyleyen yetkili, "DTÖ'nün daha geniş bir küreselleşmeden uzaklaşmanın büyük işaretlerini görmediğini" de belirtti.

    Bu ayın başlarında DTÖ, imalat sektöründeki yavaşlamanın derinleşmesini gerekçe göstererek 2023 küresel ticaret büyümesi tahminini önceden tahmin edilen yüzde 1,7'den yüzde 0,8'e düşürdü.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow