hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünyanın en büyük varlık fonu 164 milyar dolarlık rekor zarar açıkladı

    Dünyanın en büyük varlık fonu 164 milyar dolarlık rekor zarar açıkladı
    expand

    Dünyanın en büyük yatırımcılarından biri olan Norveç'in servet fonu, hisse senetleri ve tahvillerin darbe almasıyla 2022 için 1,64 trilyon kronluk (164,4 milyar dolar) rekor bir kayıp açıklayarak, üç yıldır artan kâr serisini sona erdirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Norveç varlık fonu 1,64 trilyon kronluk (164 milyar dolar) zararla rekor kırdı. Bir önceki en büyük kayıp 2008'de 633 milyar krondu.

    Fon, 2019'dan 2021'e kadar olan üç yılın her birinde yıllık getirilerin bir trilyon kronu aştığı ve toplamda dört trilyon kronun üzerinde olduğu fon için rekor kıran bir seriye son verdi.

    Fon İcra Kurulu Başkanı Nicolai Tangen bir basın toplantısında "70 ülkede 9.000 şirkete yatırım yaptık. Saklanacak hiçbir yer yok" dedi.

    En büyük borsa kaybı, fonun 56 milyar kron değer kaybeden Amazon'daki hissesinden gelirken, bunu Facebook'un sahibi Meta Platforms'un 52 milyar ve Tesla'nın 47 milyar kron hissesi izledi.

    Yine de, rekor kayba rağmen, kısmen zayıf Norveç para birimi ve 1,1 trilyon kronluk rekor nakit girişi nedeniyle, fonun değeri genel olarak 89 milyar kron veya yıllık bazda 8,9 milyar dolar arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2022'deki girişler, 2008'de belirlenen 386 milyar kronluk önceki rekorun neredeyse üç katıydı.

    Fon, Norveç devletinin petrol üretiminden elde ettiği gelirleri yatırıma yatırıyor. Rusya'nın gaz akışındaki düşüşün ardından önemli bir ham petrol ihracatçısı ve Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Norveç, Ukrayna'daki savaş nedeniyle yüksek enerji fiyatlarından yararlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow