hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşük faiz ve ihracat stratejisine devam

    Düşük faiz ve ihracat stratejisine devam
    expand
    KAYNAKMilliyet

    Önümüzdeki dönemde büyümeden taviz vermeden enflasyonda düşüş için çaba gösterilecek. Düşük faiz ve ihracatı artırma politikası devam edecek. Milliyet yazarı Mithat Yurdakul kaleme aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milliyet yazarı Mithat Yurfakul'un bugünkü köşe yazısı...

    "Cumhurbaşkanlığı seçiminden Recep Tayyip Erdoğan’ın galip çıkmasıyla, hükümetin önümüzdeki dönemde izleyeceği ekonomi politikasının ana hatları netleşmeye başladı. Önümüzdeki dönemde büyümeden taviz vermeden enflasyonda düşüş için çaba gösterilecek. Düşük faiz ve ihracatı artırma politikası devam edecek. Enflasyona karşı ücretlilerin korunması adına asgari ücrete ara zam, refah payı artışları gündemde. Yerli doğal gaz ve nükleer enerji ile dış açığa karşı önlem alınırken, deprem konutları, inşaat sektörünü hareketlendirecek.

    ÜCRETLİYE İYİLEŞTİRME HEDEFİ

    Ekonomide halka dönük ilk gündem maddelerinden birisi olarak, bu yıl da temmuz ayında asgari ücrete artış yapılacak. Ev hanımlarının emeklilik güvencesine sahip olmaları için ödeyecekleri primlerin üçte birini devlet karşılayacak. Hem çalışmak hem çocuğuyla ilgilenmek isteyen kadına uzaktan çalışma alternatifi sunulacak. Yaşlı bakım sigortası hayata geçirilecek. Asgari ücretilerin yanı sıra, memur ve emekliler için enflasyonun üzerinde artışlar yapılacak ve emeklilerin de refah payı almaları sağlanacak. İşsizlik sigortası fonundan yararlanma şartları kolaylaştırılacak. İstihdamın 2028 yılı sonunda 38 milyona yükseltilmesiyle, işsizlik oranı yüzde 7’nin altına indirilecek. Önümüzdeki dönemde iş hayatındaki altyapı düzenlemelerinin hazırlanacağı maddelerden birisi de, öğrencilerin staj çalışmalarının, emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmesi olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşük faiz ve ihracatı önceleyen AK Parti’nin ekonomi yol haritasına göre, 2028’de yıllık ihracat hedefi 400 milyar dolar olarak belirlendi. Ekonomide büyümeyi hedef alan programda, finansmana ulaşımı kolaylaştıran adımlar devam edecek. Enflasyonda 2023 için yüzde 22.3’te, 2024 için yüzde 8.8 hedefleri konuldu. Ancak, enflasyonla mücadele pahasına büyümeden vazgeçilmeyecek. Enerjide ise Akkuyu Nükleer Santrali devreye alınarak enerji kaynaklı açık kapatılmaya çalışılacak. Karadeniz’deki doğal gaz keşfi artırılacak, altın üretimi 2 katına çıkarılacak.

    YERLİ OTOMOBİL VE KONUT HEDEFİ

    Yerli otomobil Togg’un yaygınlaştırılması, havalimanı sayısının 61’e çıkarılması, saatte 400 km hıza çıkabilen İstanbul-Ankara Süper Hızlı Treninin hizmete alınması ile Kanal İstanbul Projesi’nin bağlantı yollarına ve altyapı çalışmalarına hızla başlanması da hedefler arasında yer alıyor. Deprem felaketinin ardından 11 şehirde yeni yapılaşma süreci başlatılmıştı. Bu kapsamda şehir ve köylerde 650 bin konut inşa edilecek. Kamu bankalarının, depremden zarar gören vatandaşlara kredi desteği sağlamasıyla, buradaki finansman ihtiyacı da karşılanmış oldu. AK Parti’nin diğer bazı ekonomik hedefleri şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KİRALARA KARŞI ÇÖZÜM...

    Kur Korumalı Mevduat sistemine ihtiyaç kalmadığı zaman, sistemden kademeli olarak çıkılacak.

    Turist sayısı 90 milyona, turizm geliri 100 milyon dolara yükseltilecek.

    Kamu İhale Kanunu güncellenecek.

    2024 - 2028 arasında ortalama büyüme yüzde 5.5 olacak.

    2028 sonunda 1.5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğü ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşılacak.

    ‘Gelir tamamlayıcı aile destek sistemi’ ile hiçbir hanenin gelirinin belirli bir seviyenin altına düşmemesi sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut kiralarında enflasyona karşı kalıcı çözüm geliştirilecek."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow