hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomide gelecek haftanın gündemi ne? Gözler bu verilerde…

    Küresel piyasalarda gözler yoğun veri gündemine çevrildi. Peki bu haftanın ekonomi gündeminde neler var? Borsada ve altında beklentiler ne yönde? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirmelerini paylaştı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Küresel piyasalar gelecek hafta için yoğun veri gündemine odaklandı. CNN TÜRK canlı yayınında Tunç Arslanalp'in sorularını yanıtlayan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, detayları şu sözlerle anlattı:

    "Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi Amerika’nın ekim ayı enflasyon rakamlarıydı. Ciddi bir sürpriz yaptı Amerikan enflasyon rakamı. Hem manşet yıllık aylık tarafta beklenti altı ama en büyük sürprizi çekirdek enflasyon yaptı ki çekirdek enflasyon Fed’in en dikkat ettiği enflasyon rakamıdır. Orada da sabit bir hal bekleniyordu yıllık aylık  tarafta fakat beklentilerin altında geldi yani sabit değil, %4.1 değil yüzde 4 olarak açıklandığını gördük. Tabii hem manşet hem çekirdek beklenti altı gelince piyasa şunu fiyatlamaya başladı; artık Fed bundan sonra faiz artışı yapmaz. Hatta vadeli tarafa baktığımızda bundan sonra örneğin aralık ve ocak ayında Fed’in bir ek faiz artışı yapma ihtimali tamamen sonlandı. Yüzde sıfır olarak fiyatlanıyor. Pas geçme olasılığı yüzde yüze çıktı, yani piyasa yüzde sıfır ihtimalle faiz artırılacak diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer etmen şu oldu. Haziran gibi ilk faiz indirimi gelir marta kadar geri çekildi, yani piyasa dedi ki enflasyon böyle hızlı bir şekilde geri çekilecekse Fed’in daha uzun süre daha yüksek faizi yukarıda tutmasına gerek yok, faiz indirimleri de 2 ay daha erken başlar fiyatlaması oldu. Tabii bu fiyatlama neyi gündeme getirdi, dolar endeksi zayıfladı. Amerikan 10 yıllıkları güçlüydü, 4.38’lere kadar geri çekildi. Bu altına yaradı. Hem doların geri çekilmesi, hem Amerikan 10 yıllıklarındaki düşüş ons altın tarafında 1990 üstüne atan fiyatlamayı getirdi gündeme. 1980’lerden fiyatlanıyor. Bizde de hem özellikle Amerikan endekslerindeki yükselişle birlikte, ki biz uzun süredir borsa tarafı küresel taraftan hiç etkilenmiyoruz, biz bile olumlu etkilendik. Perşembe-Cuma bizde borsadaki göreli olarak daha iyi olumlu hâlin sebebi Amerika’daki bu enflasyon oranıydı.

    Bu hafta bizim merkez bankamızın kararı var içeride, önemli olacak. Piyasa 250 baz puanlık artış bekliyor. Yüzde 35’ten yüzde 37.5 beklenti. Piyasa bir 250 baz puanlık daha artış bekliyor. Dolayısıyla faiz karar metninde bunun emarelerini arayacak. Yani Merkez Bankası ne diyecek? Hep şunu söylüyor Merkez Bankası; parasal sıkılaşma gerektiği zamanda gerektiği kadar devam edecek diyor. Bu hâlâ devam mı edecek yoksa biz biraz faiz artışını artık yavaşlatıyoruz şeklinde mi gidecek bunu anlamaya çalışacak. Zaten piyasada beklenti seçim öncesi dönemde bu sene yüzde kırka çıkarıp orada duracak, seçime kadar hiç artık faize dokunulmayacak fiyatlaması var. Burayı takip edeceğiz. Yurt dışında da Fed'in son FOMC yani faiz karar toplantısının tutanakları çarşamba günü önemli olacak. Çünkü piyasa şunu anlamaya çalışacak; “ek bir faiz artışı daha gelir mi gelmez mi?”. Çünkü Fed üyeleri iyi gelen enflasyona rağmen şahin konuşuyorlar. Fed üyeleri ne düşünüyor bunu anlamaya çalışacağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BORSA VE ALTINDA BEKLENTİ

    "Borsa tarafında şunu görüyoruz. Bir yükseliş var ama genele yayılan bir yükseliş yok ve daha önemlisi işlem hacmi çok yüksek değil. Dolayısıyla borsa yatırımcısının dikkatli olmasını öneririm. Genel beklentim 7400’lerin artık dip olduğu ama yatay hareketin bir süre daha devam edeceği hatta belki bu seçime kadar çok güçlü bir rallinin olmayacağı bir süreç bizi bekliyor olabilir. Bu şunu getiriyor gündeme, doğru hisseyle yola devam edilmesi lazım. Peki hangi hisseler alınabilir? Üçüncü çeyrek bilançosu iyi gelen hisseler bu noktada 7400’lere doğru ya da onun altına inimlerde alım fırsatıdır. Borsada dikkatli olmak lazım. Kredili işlemlerden uzak durmak lazım. Altında her geri çekilme bir alım fırsatı, özellikle orta ve uzun vadeli yatırımcılar açısından. FOMC tutanakları önemli olacak. Orada şahin bir mesaj çıkarsa altında bir çekilme olursa bunu mutlaka alım olarak değerlendirmeliler diye düşünüyorum ben bu bağlamda."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow