Ekonominin başına Şimşek geçti… Piyasalar yeni Kabine’ye nasıl tepki verdi?
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Nureddin Nebati, görevi Mehmet Şimşek'e devretti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çankaya Köşkü'nde yeni Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'ni açıklamasıyla gözlerin çevrildiği isimlerden olan Mehmet Şimşek göreve başladı. İlk sözleri enflasyonla ilgili oldu. Yeni dönemde ekonominin gündemi yoğun. Peki piyasalar Şimşek’e nasıl tepki verdi? İşte son gelişmeler…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde yeni kabinesini açıkladı. Erdoğan, ekonomiyi yeniden eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e emanet etti. Ardından dün Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleştirildi.
Piyasalar, Mehmet Şimşek'in ekonomide atacağı adımları merakla bekliyor.

BIST 100 endeksi haftaya yüzde 2,31 yükselişle 5.233,23 puandan başladı.
Bugüne 1315 liradan başlayan gram altın daha sonra yükselerek 1320 liradan işlem gördü. Gram altında gün içerisinde en düşük 1315 lira, en yüksek ise 1336 lira seviyeleri test edildi. Dolar/TL haftanın ilk işlem gününe 20.99’un üzerinde başladı. Kur ilk dakikalarda yükselerek 21.13 liradan işlem görmeye başladı. Dolar/TL’de gün içerisinde en düşük 20.99, en yüksek ise 21.32 seviyeleri görüldü. Euro ise aynı dakikalarda 22.73 lira ile yükseliş kaydediyor.

Mehmet Şimşek, Nebati’den makamı devralırken şu mesajları verdi:
“Değerli Bakanımızdan görevi devralma törenimize katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bayrak ve hizmet yarışında değerli emaneti şahsıma tevdi eden sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Küresel zorlukların devam ettiği, 14 milyon vatandaşımızı etkileyen deprem felaketinin yaşandığı dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı görevini büyük bir fedakarlıkla ifa eden sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum.
Hükümetimizin temel hedefi toplumsal refahı artırmaktır. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada, şeffaflık, sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi, fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orda vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi her alanda öngörülebilirliğin artırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır.
Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla Merkez Banka'mıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır.
En büyük yardımcım Bakanlığımızın değerli kadroları olacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı güçlü insan kaynağı ve liyakatlı kadroları ile her zaman ön planda olmuştur. Attığımız her adım aldığımız her kararın ülkemize duyulan görevi ve istikrarı güçlendirmeye devam etmesi önem arz etmektedir.
Bugün sayın Bakanımızdan devraldığımız bu bayrağı daha yukarı çıkarmak için geceli gündüzlü çalışacağız.
Konuşmama son verirken, mayıs ayında yapılan seçimlerde yüksek katılım sağlayarak demokratik tercihini güçlü bir şekilde ifade eden, sayın Cumhurbaşkanımız ile Cumhur İttifakına güven tazeleyen aziz milletimize teşekkür ediyorum.”

Uzman isimler Mehmet Şimşek döneminde politikalara yönelik dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Gözler artık izlenecek politikada.

"KREDİBİLİTE OLUŞTURULDUĞUNDA TL VARLIKLARDA OLUMLU FİYATLAMA BEKLEYEBİLİRİZ"
Murat Gülkan - OMG Capital Advisors Yönetim Kurulu Başkanı
Bu gelişme ile beraber ilk olarak Türkiye’nin dış borç risk priminde, borçlanma maliyetlerinde ve genel olarak piyasaya erişiminde bir iyileşme bekleyebiliriz. Yani CDS’imiz düşer, eurobond faizleri düşer ve bunlar çok çabuk olur.
Banka, sigorta ve reel kesim şirketlerinin son 5 yılda dış finansmana erişimi kısıtlanmıştı. Bu alanda da bir iyileşme bekleyebiliriz. Fakat bu hemen olmayacaktır. Kredibilitenin kaybı kolay, inşası zor oluyor. Bu yeni düzenin ne kadar kalıcı olacağı netleştikçe, bu konularda da bir iyileşme görmeyi bekleyebiliriz.”
Enflasyon, ödemeler dengesinin ardından ikinci en büyük sorun. Enflasyonu basit bir parametre olarak görmemek lazım. Paranın 3 temel fonksiyonu var. Türk parası son dönemde bu fonksiyonlarını yitirmiş durumdaydı. Önümüzdeki dönemde, enflasyon nasıl bir takvimle ve patikayla, ne zaman, kaça inecek gibi konular olacak. Bunu çözdüğümüz zaman Türk lirası varlıklarda olumlu fiyatlama bekleyebiliriz. Fakat ilk önce bu kredibilitenin oluşturulması lazım. “
Mehmet Şimşek’in gelmesiyle yabancı yatırımcı katılımı artar. Ne kadar artar derseniz, anlamlı fiyatları hareket ettirecek seviyeye ulaşır mı bunu göreceğiz. Yabancı yatırımcı dendiği zaman herkesin aklına portföy akımları geliyor. Oysa, Türk ekonomisinin yurt dışı bağlantıları irili ufaklı bir sürü kanal üzerinden ilerliyor. Örneğin, şirketlerin yurt dışı borçlanmaları, bankaların ikili ilişkileri, sendikasyon kredileri vs.
Borsadaki yabancı yatırımcı dediğiniz şey, buzdağının görünen kısmı. Arkada bütün bu sistemin işleyişiyle alakalı buzdağının altında kalan bir kısım var. Buradaki rakamlar borsadan çok daha büyük. Yabancı yatırımcı dediğimizde bu ilişkilerin ve güvenin tekrar kurulması olarak da değerlendirmek lazım. Bu söylediğim kanallardaki çarklar daha ağır dönüyor.

ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat
Umutluyum, iyimserim. Mehmet Şimşek’in de önümüzdeki dönemde istediklerini yapabileceğini düşünüyorum. Geleneksel para politikalarına, serbest piyasaya mali disiplinden ödün vermeden dönüş sağlamak isteyecektir. Eski bakanlık dönemlerinden hatırladığımız gibi mali disipline çok önem verir, bir yere para harcayacaksa başka yerden para bulmaya çalışacaktır. Serbest piyasa ekonomisine inanan bir insan, piyasa ekonomisini yeniden yerleştirmeye çalışacaktır. Yurtdışı bağlantılarından dolayı yabancı yatırımcılara güven verip kaynak çekecektir. Mehmet Şimşek’e istediği zaman ve yapmak istediklerine olanak sağlanırsa başarılı olacağına inanıyorum. Zaten Mehmet Şimşek de bu şartlar oluşmadan gelmezdi, kesin bir söz, garanti almıştır. Diğer türlü dışarıdaki kredibilitesini riske atar.

TEPAV Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru
Piyasaların Mehmet Şimşek’ten beklentileri var. Bu beklentileri de şöyle sıralayabiliriz: Merkez Bankası başta olmak üzere önemli pozisyonlara atamalar, TCMB’den faiz artışı ve izleyen aylara ilişkin artış patikasının belirlenmesi, piyasadaki kısıtlayıcı kontrol ve düzenlemelerin kaldırılması veya buna ilişkin takvimin açıklanması ve kamu maliye dengelerini iyileştirecek tedbirler.
Kaynaklar: Hürriyet, Bloomberg HT, Ekonomim