hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomistler hemfikir: Amerikalılar kredi kartı borcunda boğuluyor

    Ekonomistler hemfikir: Amerikalılar kredi kartı borcunda boğuluyor
    expand

    Deneyimli ekonomist Carl Weinberg, Elon Musk ve Michael Burry'nin Amerikalıların kredi kartı borcunda boğulduğu yönündeki uyarısını yineledi ve bunun bedelini ekonominin ödeyeceğini söyledi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tesla'dan Elon Musk ve yatırımcı Michael Burry gibi ekonominin tecrübeli isimleri, Amerikalı hane halkının tarihi miktarda borç biriktirdiği ve bunun bedelini ekonominin ödeyeceği konusunda uyardı.

    Carl Weinberg, ABD ekonomik yönetimini işaret ederek "Tüketiciler harcamalarını kredi kartlarını doldurarak finanse ettikleri ve bu kredi kartlarına olan faizin şu anda aşırı kontrolden çıkmış ve kontrolden çıkmış olduğu gerçeğinin yeni yeni farkına varıyorlar" dedi.

    High Frequency Economics baş ekonomisti Weinberg, "Bu, yeni yıla girerken tüketici harcamalarında bir kısıntıya yol açacak" diye ekledi.

    BENZER UYARILAR YAPILMIŞTI

    Musk da Ekim ayında benzer bir tablo çizmişti. Milyarder, kredi kartı ödemelerinin "son derece cezalandırıcı" seviyelere ulaştığına dikkat çekerek, "Çok sayıda insan maaştan maaşa geçiniyor ve çok fazla borcu var. Onları ödeyemiyorsanız ve hâlâ yüzde 20 faiz tahakkuk ettiriyorsanız, en iyi ihtimalle kötü bir yere gidiyorsunuz demektir." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Benzer şekilde Burry, 2022'de tüketicilerin pandemik birikimlerini boşa harcadıkları, daha az para harcadıkları ve daha yüksek fiyatları ve artan faiz ödemelerini karşılayabilmek için kredi kartlarını daha sık kullandıkları konusunda uyarmıştı. Bunun kaçınılmaz olarak harcamalarda yavaşlamaya ve durgunluğa yol açacağını öngördü.

    Citadel'den Ken Griffin , tahvil milyarderleri Bill Gross ve Jeff Gundlach, JPMorgan'dan Bob Michele ve Mike Wilson ile ekonomistler David Rosenberg ve Stephanie Pomboy da benzer endişeleri dile getirdi.

    SEBEBİ NE?

    Endişeleri, Amerikalı tüketicilerin son 18 ayda acımasız enflasyon ve artan borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalmalarından kaynaklanıyor. Fiyat artış hızının yıllıklandırılmış hızı geçen yaz yüzde 9'un üzerinde 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve son aylarda Federal Rezerv'in yüzde 2'lik hedef oranının iki katına yakın kaldı.

    Merkez bankası enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını sıfırdan yüzde 5'in üzerine çıkardı. Bu, Amerikalıların mortgage, araba kredileri, kredi kartları ve diğer borçları için aylık ödedikleri miktarı keskin bir şekilde artırdı.

    Weinberg şimdilik hane halkı harcamalarındaki bir gerilemenin tam anlamıyla bir resesyona değil, yalnızca ekonomik yavaşlamaya yol açmasını bekliyor.

    Ekonomist Weinberg'in işaret ettiği New York Fed'in son verileri, kredi kartı bakiyelerinin geçen çeyrekte yaklaşık yüzde 5 artışla rekor 1,1 trilyon dolara yükseldiğini, temerrütlerin arttığını ve genel borç yüklerinin arttığını gösterdi. Bu arada, insanların gerçek gelirlerinin artan borçlanma maliyetlerini karşılayacak kadar hızlı artmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in durgunluğu tetiklemeden enflasyonu düşürebileceği umuduna atıfta bulunarak, "Hanehalkı sektörüne verilen kredi -tüketici kredisi, kredi kartları- aşağı yönlü risk buradadır, Goldilocks tahmininin riski de buradadır" dedi.

    Weinberg, kendi görüşüne göre enflasyonun pandemi sırasında parasal ve mali genişlemenin patlaması nedeniyle yükseldiğini ve yakın zamanda normal seviyelere dönmesi gerektiğini ekledi.

    Sonuç olarak Fed'in gelecek yıl faiz oranlarını önemli ölçüde düşürmesini bekliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow