hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomistlerden Euro Bölgesi ekonomisi için sert küçülme tahmini

    Ekonomistlerden Euro Bölgesi ekonomisi için sert küçülme tahmini
    expand

    Financial Times'ın anketine katılan ekonomistler, bölgenin "şiddetli bir durgunluğa" doğru ilerlediğini tahmin ediyor. Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonu durdurmak için atacağı ilave adımların sonucu konusunda da endişeli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times'ın ekonomistlere dayandırdığı habere göre, devam eden enerji krizinin bu yıl Euro bölgesinde daha fazla durgunluğa neden olması bekleniyor.

    Rapora göre, bölgedeki fiyatlar ortalama yüzde %6'nın üzerinde artacak ve işsizlik oranı mevcut yüzde %6,5'ten 2023'ün sonunda yüzde 7,1'e çıkacak. Yüksek enflasyon ve enerji kıtlığı daha da düşüşe yol açacak üretimde ve işgücü piyasasındaki durumu daha da kötüleştirmektedir. Ardından, yıl sonuna kadar Euro bölgesi ekonomisi yüzde 0,01 oranında küçülecek.

    AB'deki enerji krizi, yaptırımlar ve teknik aksiliklerin Rusya'dan gelen gaz tedarikinde ilk kesintilere yol açmasıyla yaz aylarında daha da kötüleşti. Çoğu ekonomist, Avrupa'nın bu yıl enerji krizinin en kötü dönemini geride bıraktığını söylese de, çoğu kişi, özellikle önümüzdeki ayların soğuk olması ve gaz rezervlerinin daha fazla tüketilmesine neden olması durumunda, enerji tayınlaması ihtimalinin bir sonraki ısıtma sezonunda geri dönebileceğinden endişe ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    S&P Global Ratings'ten Sylvain Broyer FT'ye, "Gaz tayınlamasının kuyruk riskinden bu kış için muhtemelen kaçınıldı, ancak gelecek kış için enerji arzı sorunu hâlâ açık " dedi.

    ING Bank'tan Carsten Brzeski, "Önümüzdeki kış daha da zor olacak çünkü AB ülkelerinin gaz depolama tesislerini Rus tedariki olmadan yeniden doldurması, hatta Norveç, Orta Doğu ve ABD'den daha fazla gaz gelse bile çok daha zor olacak." diye konuştu.

    Morgan Stanley'de ekonomist olan Chiara Zangarelli “Avrupa'daki gaz piyasaları önemli bir risk olmaya devam ediyor. Ek arz kesintileri veya özellikle soğuk bir kış, yenilenen gerilimlere ve fiyatların yeniden yükselmesine yol açarak yeni bir uyum ve talep yıkımına neden olabilir " ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow