hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikli oto satışı yüzde 154 arttı

    Elektrikli oto satışı yüzde 154 arttı
    expand
    KAYNAKMilliyet

    Küresel ölçekte hazırlanan ‘Elektrikli Araç Satışları İncelemesi’ne göre bu yılın ilk yarısında dünyada elektrikli araç satışları, 2021’in aynı dönemine göre yüzde 81, Türkiye’de ise bir önceki yıla göre yüzde 154 oranında arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri alanında tanınan PwC’nin strateji danışmanlığı grubu “Strategy&” şirketinin, küresel ölçekte hazırladığı “Elektrikli Araç Satışları İncelemesi”ne göre, 2022’nin ilk yarısında dünya çapında bataryalı elektrikli araç (BEV) satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81, Türkiye’de ise yüzde 154 artış gösterdi. Bu araçların Türkiye’deki toplam pazar payı da yüzde 8’e ulaştı.

    Strategy& ve PwC Autofacts iş birliğiyle gerçekleştirilen rapora göre, bataryalı elektrikli araçlar, bu yılın durgun araç piyasasında en çok tercih edilen araç türü oldu. 2022’nin ilk yarısında küresel bataryalı elektrikli araç (BEV) satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 81 artarken, Çin, bu artışın büyük kısmında pay sahibi oldu. Çin’deki BEV satışları, 2022’nin birinci yarısında geçen yılın aynı dönemine göre katlanarak 2 milyona ulaştı. Çin’ed PHEV yani “dışarıdan şarj edilebilir hibrit elektrikli araçların” satışlarında büyüme daha da hızlı oldu ve yılın ilk yarısında yüzde 170 arttı.

    TÜRKİYE İDDİALI

    Strategy& Şirket Ortağı Kağan Karamanoğlu, Türkiye’deki elektrikli araç satışlarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Genel olarak, Türkiye’de toplam elektrikli araç satışları 2022’nin ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak yüzde 8 pazar payına erişti...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleceğin bataryalı elektrikli araç üreticilerinden biri olan Türkiye, BEV pazarının önde gelenlerinden biri olma konusunda iddialı. Türkiye’de 2022’nin ilk yarısında BEV satışları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 154 artarak 2 bin 263 birime yükseldi” dedi.

    Öte yandan rapora göre, otomobil üreticileri, elektrikli arabaların gelecekteki rekabetine hazırlanmak için çeşitlerini artırdı. Üreticiler, BEV’lerde sınıflandırmalara giderken, uzun menzilli binek otomobiller, pazarda önemli bir yer tuttu. Kişisel araçlar dışında, büyük firmaların filoları da BEV araçlara yönelmeye başladı.

    Hertz, Venmo, Fedex gibi firmalar, sıfır emisyon hedefleri çerçevesinde tamamen BEV’leri kullanmak için girişimlerde bulundu. Tesla ve Audi gibi BEV alanında öncü firmalar da, şarj istasyonlarını çoğalttı ve kullanıcıya daha ulaşılabilir bir sürücü deneyimi sağlamak için projeler başlattı.

    50 YILDIR 4 TEKERLEKTEN ÇEKİŞLİ

    Subaru, markanın en dikkat çekici özelliklerinden birisi olan Dört Tekerlekten Çekiş (AWD) sisteminin 50. yıl dönümünü kutluyor. Japonya’nın ilk seri üretim AWD binek otomobili olan Subaru “Leone 4WD Estate Van”ın Eylül 1972’de satışa sunulmasında bu yana, yaklaşık 21 milyon adet AWD özelliğine sahip Subaru üretildi. AWD özelliğine sahip modeller, günümüzde Subaru’nun global satışlarının yüzde 98’ini oluşturuyor ve tamamı, “Boxer” motorla birlikte sunulan Subaru Simetrik Sürekli Dört Çeker sistemine sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HYUNDAİ’DEN IONIQ 5 ATAĞI

    Hyundai, Kona’nın ardından ülkemizde tamemen elektrikli ikinci modeli olan IONIQ 5’i, tek donanım paketiyle satışa sundu. “Progressive” donanım seviyesiyle satışa sunulan aracın fiyatıysa 1 milyon 970 TL. Markanın 45 yıl önce piyasaya sunduğu ilk seri üretim modeli Pony’den ilham alınarak tasarlanan IONIQ 5, çekici tasarıma sahip ve çevre dostu malzemelerle üretiliyor.

    Ultra hızlı şarj ve araç içi güç kaynağına sahip IONIQ 5, gelişmiş bağlantı ve sürüş yardım özellikleriyle de dikkati çekiyor. IONIQ 5, Türkiye’ye 72.6 kWh’lik bir pil paketi seçeneğiyle geldi. Elektrik motoru 225 kWh (305 HP) ve 605 Nm tork gibi bir performans değeri sunarak, spor otomobil hissi yaratıyor. Araçta 4 tekerlekten çekiş seçeneğini sunuluyor. Otomobil, 0’dan 100 km/s hıza 5.2 saniyede çıkabiliyor, bu pil kombinasyonu ve dört tekerden çekiş sistemiyle ortalama 430 kilometre (WLTP) bir menzile ulaşabiliyor. IONIQ 5, 350 kW’lık bir şarj cihazıyla 18 dakikada bataryasını yüzde 10’dan yüzde 80’e kadar şarj edebiliyor. Yani, 100 km menzil elde etmek için sadece 5 dakika şarj yetiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TİCARİLERİN DÜNYA GÖSTERİSİ BAŞLIYOR

    Dünyanın önemli ticari araç ve ulaştırma etkinliklerinden biri olan “IAA Transportation 2022” fuarı, bugün basın günüyle kapılarını açıyor. 20-25 Eylül tarihleri arasında açık kalacak fuara, Türkiye’den de pek çok üretici ve global markaların Türkiye’de üretilmiş modelleri de katılıyor. Nitekim Ford Otosan, Ford Trucks markasıyla fuarda yerini alırken, otobüs üreticileri Temsa, Karsan, Otokar, Anadolu Isuzu gibi önemli yerli markalar da, yeni ürünleriyle etkinlikte hazır olacak.

    Fuarda, özellikle Kovid-19 pandemisinin ardından, bireylerin değişen beklentileri ve iklim değişikliği nedeniyle birbiri ardına getirilen düzenlemeler doğrultusunda yeniden şekillenmeye başlayan ulaşım konseptleri, bu yeni konseptlere uyumlu hafif ve ağır ticari araç modelleri sergileniyor olacak. Fuarın yarınki açılışını ise, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil ve Hannover’in Türk kökenli genç Belediye Başkanı Belit Onay yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kaynak: Milliyet (Levent Köprülü)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow