hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikli otoda yüzde 442'lik artış: Nedeni maliyet avantajı!

    Elektrikli otoda yüzde 442lik artış: Nedeni maliyet avantajı
    expand

    Türkiye'de sıfır araç pek fazla bulunmazken elektrikli araç satışları her gün rekor üstüne rekor kırıyor. Peki satış adetlerindeki yüksek artışın sebebi ne? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de elektrikli otomobil piyasası aylık bazda artışını sürdürdü. Ocak-Nisan döneminde elektrikli otomobil satışları geçen yıla göre 5 kat artışla 7 bin 527 adet oldu. Elektrikli otomobiller toplam otomobil satışlarında aldığı payı yüzde 3’e yükseltti. Artan pazar verileri, küresel firmaların ilgisini Türkiye’ye çevirdi.

    Elektrikli otomobillerin toplam otomobil satışlarından aldığı pay ise yüzde 3’e yükseldi. Nisan ayında ise elektrikli araçların payı 2 bin 857 adetlik satışla yüzde 3,69’a yükseldi.

    ODMD verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’de elektrikli otomobil satışları Ocak-Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine yüzde 442 artarak 7 bin 527 adet olarak gerçekleşti. Elektrikli otomobil pazarı 2022 Ocak-Nisan döneminde 1.388 adet olmuştu.

    DÜNYA DEVLERİ GELİYOR

    Yerli otomobil Togg’un yollara çıkmasıyla Türkiye’de elektrikli otomobile alışma süresinin kısalacağını düşünen küresel markaların iştahı kabardı. Dünyada bilinirliği yüksek Tesla’dan sonra Çin merkezli firmalar da ‘Türkiye’ hareketliliği yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki operasyonlarına start veren ve ilk araçlarını bu ay teslim etmeye hazırlanan Tesla’dan sonra Çinli otomobil üreticisi harekete geçti. Çin merkezli Leapmotor yeni elektrikli otomobili T03’ü Türkiye’de satışa sundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    PEKİ SATIŞ ADETLERİNDEKİ YÜKSEK ARTIŞIN SEBEBİ NE?

    "Geride bıraktığımız 2022 yılında %188 büyüme ile ülkemizde ortalama 8.000 adet elektrikli otomobil satıldı . 2021 yılında bu rakam 2.849 adet seviyesindeydi .

    Dünya geneline göz attığımızda satış adedi olarak yıllık bazda %70 artış görmekteyiz. Dünya genelinde oranın en çok arttığı ülke ABD olurken hemen arasından Çin ve Avrupa geldi.

    Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de elektrikli otomobile ilgi yüksek. Çevre dostu olması, kullanım maliyetinin avantajı, sunduğu yüksek teknoloji ve konforlu sürüş keyfi, elektrikli otomobillerin ilgi görmesinin başlıca sebepleri arasında.

    TOGG'UN PİYASA GİRMESİYLE BİRLİKTE ELEKTRİKLİ ARAÇLARA OLAN İLGİ ARTTI MI?

    Hiç şüphesiz ki yerli otomobilimiz TOGG, kendi özelinde heyecan ve merak uyandırdığı gibi elektrikli otomobil pazarınında da dikkatleri üzerinde topladı.

    Dikkatleri bu pazara çekmesinin yanı sıra sahip olduğu öncü teknoloji ile bir çok markaya bu alanda referans olacağı kanaatindeyiz.

    EN AVANTAJLI ARAÇ HANGİSİ?

    Yerli üretim olması, vergi avantajı ve son olarak açıklanan 0.99 teşvikli kredi oranı ile TOGG fiyat açısından en avantajlı konumda. Fiyat avantajının yanında sahip olduğu teknoloji, konforu ve futuristik tasarımıyla onu en avantajlı konuma getiriyor. Pazar rekabeti noktasında Avrupa markalarına nazaran Çin markaları ve Tesla ile daha çok rekabet halinde olacağını söyleyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle Çin markaları dünya genelinde piyasa hakimiyeti için çok ciddi yatırımlar ve ar-ge çalışmaları ile tüm pazarlara etkili şekilde girmek için çakışıyor. Bunun yanında Tesla gibi markaların da oldukça önemli yatırımları var.

    Fiyat avantajı, kredi teşvik oranları sürdürülebilir şekilde devam eder, menzil ve hızlı şarj noktasında sunulan yüksek teknoloji korunduğu takdirde uzun yıllar özlemle beklediğimiz yerli otomobilimiz TOGG, piyasamızda belirleyici marka olacaktır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow