hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekli maaşlarında taban aylık artışı beklentisi

    Emekli maaşlarında taban aylık artışı beklentisi
    expand

    En düşük emekli maaşının 7500 TL’ye çıkacağının açıklanmasıyla gözler Meclis’e çevrildi. Az prim ödeyenle çok ödeyenin aylıklarının eşitlenmemesi için, taban aylıklarda artış ve zammın herkese yansıması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 TL’ye çıkarılacağını açıklamasının ardından, yasal düzenleme beklenmeye başlandı.  Ramazan bayramı öncesinde, emeklilerin bayram ikramiyelerinin artışı için de çalışma yürütülüyor.

    PRİMLER ARASINDA FARK

    Erdoğan’ın, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 TL’ye çıkarılacağını açıklamasının ardından gözler, TBMM’ye gelmesi beklenen kanun teklifine çevrildi. Düzenlemeden EYT’lilerle birlikte tüm emeklilerin yarıya yakının etkilenmesi öngörülürken, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alan emeklilerde de zam beklentisi oluştu.

    Halihazırda 5 bin 500 liralık taban emekli aylığını alanlar ile bu miktarın üzerinde aylık alanlar arasında, çalışılan dönem yatırılan primler arasında kademeli olarak farklılıklar bulunuyor.

    Az prim ödeyenle çok ödeyenin emekli aylıklarının eşitlenmemesi için, taban aylıklarda artış yapılması ve zammın herkese belirli oranlarda yansıması bekleniyor.
    Eğer daha önce uygulandığı gibi, 7 bin 500 TL’den düşük aylıkların devlet tarafından bu miktara tamamlanması formülü uygulanır, yapılan zam taban ücretlere yansımazsa, 7 bin 500 liranın altında aylık alanların, taban aylığı bu rakama ulaşana kadar zamdan yararlanamaması ihtimali ortaya çıkıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “AK Parti Grubu olarak, Cumhur İttifakı olarak bu konuyla ilgili kanuni düzenlemenin ön çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta bunun yasalaştırılmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

    İKRAMİYELER MAAŞ DÜZEYİNE ÇIKAR MI?

    Emeklilerin bir diğer beklentisi de bayram ikramiyelerinin artırılması noktasında. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, en düşük emekli aylığını yükseltecek modellerle emeklilerin aldığı bayram ikramiyelerini birlikte değerlendiren alternatif bir çalışma yaptıklarını belirtmişti. Her iki düzenlemenin de önümüzdeki hafta TBMM’ye getirilmesi bekleniyor.

    Emeklilerin beklentisi Ramazan ve Kurban bayramlarında bin 100 lira olarak verilen ikramiyelerin, en düşük emekli aylığı için belirlenen 7 bin 500 lira düzeyine çekilmesi, yılda iki kere bu tutar üzerinden ödenmesi.

    NİSAN AYINA YETİŞİR

    Milliyet’e konuşan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, halihazırda verilen 5 bin 500 liralık en düşük aylığın bir konut kirasını karşılamadığını belirterek, Bakan Bilgin’le önceki gün yaptıkları görüşmede, bu konuyu acil sorun olarak gündeme getirdiklerini anlattı. Milyonlarca emeklinin yapılacak artıştan yararlanacağını anlatan Ergün, düzenlemenin nisan ayına yetişebileceğini kaydetti. Ergün, “Sigorta emeklisi ayın 16’sından itibaren aylıklarını alıyor. Önümüzdeki aya yetişir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilerin yüzde 50-60’lık bölümünün tabandan aylık aldığını dile getiren ve bir taleplerinin de bayram ikramiyelerinin artırılması olduğunu belirten Ergün, “Bayram ikramiyesi 2018’de ilk çıktığında bir kurban alınıyordu, şimdi gram altın alınmıyor” dedi. Ergün, bayram ikramiyelerinin de en düşük emekli aylığı kadar olması gerektiğini vurguladı. 2018’de bin TL olarak belirlenen emekli bayram ikramiyesi üç yıl boyunca bu miktar üzerinden ödenmiş, 2021 yılında ise bin 100 TL’ye çıkarılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow