Enflasyon Beklentisi Belli Oldu! 2025- 2026 Enflasyon Beklentisi Ne Oldu? Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'dan Açıklama!

Enflasyon Beklentisi Belli Oldu 2025- 2026 Enflasyon Beklentisi Ne Oldu Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahandan Açıklama
expand
KAYNAKCnnturk.com

Mayıs ayı enflasyon beklentisi belli oldu. Piyasa Katılımcıları Anketi ve enflasyon raporları gündemdeki yerini aldı. Türkiye ekonomisinin dinamiklerinde, enflasyon beklentileri her zaman en kritik göstergelerden biri konumunda. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyon beklentisine dair raporu açıkladı. Özellikle 2025 Mayıs ayı enflasyon beklentisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) resmi açıklamaları ve piyasa katılımcılarının güncel projeksiyonlarıyla yatırımcılar, iş dünyası ve hane halkları için yol gösterici nitelikte. Peki, mayıs ayı enflasyon beklentisi ne oldu? Merkez Bankası mayıs ayı enflasyon oranı açıklandı mı?

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Mayıs 2025 Piyasa Katılımcıları Anketi, finansal ve reel sektörün önde gelen temsilcilerinin enflasyon ve diğer makroekonomik değişkenlere ilişkin güncel görüşlerini yansıtmaya devam ediyor. Bu anket, beklentilerin yönünü anlamak adına bizlere önemli veriler sunuyor. Açıklanan ankette yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki ankette yüzde 29,98 iken, mayıs ayı anketinde yüzde 30,35'e yükseldi. Vatandaşlar mayıs ayı enflasyon beklentisi oranlarının yanı sıra bir de TÜİK Mayıs ayı enflasyon verilerini araştırıyor. İşte mayıs ayı enflasyon beklenti oranları...

MAYIS AYI ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon verilerini her ayın 3'ünde kamuoyu ile paylaşıyor. Bu nedenle; Mayıs ayı enflasyon oranı rakamları 3 Haziran 2025 Salı günü saat 10.00'da açıklanacak.

MAYIS AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR OLDU?

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Karahan açıklamasında;

"2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2027 sonu için yüzde 12 olan enflasyon hedefimizi koruduk. Enflasyonun 2027 yılında yüzde 8 e geriledikten sonra, orta vadede %5 hedefine yakınsayarak istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.

-TÜFE yıllık enflasyonu yüzde 37.9 ancak gerek ana eğilim göstergelerin ortalaması, medyan enflasyon yıllıklandırılmış ana eğilimin yüzde 30’un biraz üzerinde olduğunu gösteriyor. TÜFE gelişmelerine alt grup bazında baktığımızda mal enflasyonunun görece düşük seyrettiğini görüyoruz. Hizmet enflasyonunda da yavaşlama eğilimi görüyoruz. Son 1 yılda hizmet enflasyonu 40 puandan fazla geriledi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

-20 Mart tarihinde ara toplantı düzenledik. Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranını yüzde 46’ya yükseltti. 1 haftalık repo ihalelerine bir süre ara verdik. 17 Nisan’da politika faizini yüzde 46’ya yükselttik. TL depo ihalelerinin vadelerini uzattık. TCMB nezdinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladık.

-Mart ve nisan aylarında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında TCMB olarak proaktif bir biçimde adımları attık. ABD dolar endeksi ve küresel borsalarda iki yönlü keskin değişim oldu. Uzun vadeli tahvil faizlerinde haber akışlarına bağlı olarak dalgalanma gördük.

-Euro Bölgesi büyümesindeki değişimler özel bir öneme sahip. En önemli dış ticaret ortaklarımızdan Almanya’nın 2025 büyüme tahmini 0’a güncellendi. Dış talep göstergemiz 2025 yılında zayıflayan bir küresel büyümeye işaret ediyor.

-Gelişmiş ülkeler için 2025 enflasyon beklentilerinin bir miktar yükseldiğini görüyoruz. Görüldüğü üzere küresel piyasalarda tarife adımları sonrası daha fazla faiz indirimi fiyatlanıyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

-Sıkılaştırma sonrasında mal tüketiminin trendin altına gerilediğini görüyoruz. Perakende satışlarda da ivme kaybı mevcut. Altın hariç bu görünüm daha belirgin. Kartla yapılan harcamalar sınırlı bir artışa işaret ediyor.

-Finansal koşullardaki sıkılaşma küresel gelişmelerin etkisiyle talep koşullarının yılın ikinci çeyreğinden itibaren dezenflasyon patikayla daha uyumlu hareket edeceğini öngörüyoruz.2025 için cari açık üzerinden enerji ve emtia kaynaklı aşağı yönlü küresel talep kaynaklı yukarı yönlü riskler öne çıkıyor. İhracatın ılımlı bir artışla gücünü koruduğunu görüyoruz. İthalat tarafında ise artış söz konusu. Tahminlerimiz 2025 yılında cari açığın milli gelire oranını 2024’e kıyasla bir miktar daha yüksek olmakla birlikte uzun dönem ortalamalarının altına kalacağına işaret ediyor." dedi

 

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow