hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EPDK'dan açıklama: Sanayicinin elektrik fazlası sisteme aktarılacak

    EPDKdan açıklama: Sanayicinin elektrik fazlası sisteme aktarılacak
    expand
    KAYNAKHürriyet

    EPDK, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde yapılan değişiklik üzerine açıklama yaptı. Değişiklikle, sanayicinin elektrik fazlası sisteme bedelsiz aktarışlacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanayicinin ihtiyacından fazla ürettiği lisanssız güneş enerjisinin bir kısmı bedelsiz olarak sisteme aktarılacak.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yönetmelik değişikliğinin, ihtiyacın üzerinde satışı düzenleyen ve lisanssız üretim santrali olsun ya da olmasın gerçek Elektrik tüketicilerini koruyan bir düzenleme olduğunu kaydetti.

    Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapan Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. EPDK düzenlemeyle gerçek tüketimi olan ancak kapasite kısıtı ve yer sorunu sebebi ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünün açılacağını kaydetti.

    EPDK yönetmeliğin nasıl uygulanacağına yönelik olarak, “Bu düzenleme ile EPDK; (tüketim kadar üretim) hedefinden sapan, mühendislik bilimine ve teknik gerçeklere aykırı olarak kurulu gücünü orantısız şekilde arttıran, gerçek tüketicilerin lisanssız üretim tesisi kurabilmeleri imkanını ortadan kaldıran, tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin satışa konu edilebilecek üretim miktarını belirlemiştir” değerlendirmesini yaptı. Yönetmeliğe göre örneğin bir önceki yıl 1 milyon kWh elektrik tüketen bir kişi, cari yılda aylık mahsuplaşmanın ardından en fazla 1 milyon kWh enerjisini satışa konu edebilecek. Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılacak, 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise YEKDEM’e ‘bedelsiz katkı’ olarak yansıtılacak. Cari yıl tüketimi önceki yıl tüketimini aşması halinde cari yıldaki tüketim miktarı kadar satış yapılabilecek. Üretimle tüketimin aynı ölçüm noktasında yer aldığı tesisler içinde üretimi ölçen tek yönlü sayaç verileri baz alınarak gerçek tüketim miktarı hesaplanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow