hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eski Fed Başkanından ABD'de resesyon öngörüsü

    Eski Fed Başkanından ABDde resesyon öngörüsü
    expand

    Fed'in 1987-2006 arasında görev yapan eski başkanı Alan Greenspan, ABD'de resesyon ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski Fed Başkanı Alan Greenspan, Fed'in enflasyonu düşürmeyi amaçlayan agresif faiz artırım rejiminin “en olası sonucunun” ABD'de bir durgunluk olduğuna inanıyor.

    Greenspan, 1987 ile 2006 yılları arasında dört farklı ABD Başkanının altında beş dönem Fed başkanı olarak hizmet etmekle kalmadı, aynı zamanda 1994'te yumuşak bir inişten başarıyla geçen son başkan oldu. Şubat 1994'ü takip eden 12 ayda Greenspan, faiz oranlarını neredeyse ikiye katlayarak yüzde 6'ya çıkardı ve durgunluktan kaçınarak ekonomiyi sabit tutmayı başardı.

    Greenspan, bu hafta bir notta, bu mevcut artışların tekrarlanan bir performansla sonuçlanacağından şüphe duyduğunu söyledi.

    ABD'de son iki aylık veriler fiyatların yavaşlamaya başladığını gösterdi, Greenspan "iyi haber ama yeterince iyi değil" dedi.

    Advisors Capital Management'ın kıdemli ekonomi danışmanı olan Greenspan, "En azından hafif bir resesyondan kaçınmak için yeterince önemli bir Fed geri dönüşünü garanti edeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed geçen yıl faiz oranlarını yedi kez artırdı ve bankaların birbirlerinden gecelik borçlanma için uyguladıkları oranı yüzde 4.25-yüzde 4.5 aralığına yükselterek 2007'den beri en yüksek seviyeye çıkardı.

    Greenspan'e göre, ücret artışlarının ve buna bağlı olarak istihdamın enflasyondaki düşüşün geçici olmaktan öteye gitmemesi için daha da yumuşaması gerekiyor.

    Greenspan, "Ufukta yatırımcılar için bazı iyi haberler görüyor. 2023'te piyasalar geçen yıl olduğu kadar kaotik olmayacak" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow