hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı'ndan küresel merkez bankalarına eleştiri

    Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanından küresel merkez bankalarına eleştiri
    expand

    Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuam Rajan "Para basma çılgınlığı bankaları uyuşturucu bağımlılarına çevirdi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eski Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuam Rajan, para basma dalgalarının bankaları ayakta kalmak için ucuz nakite güvenen "uyuşturucu bağımlılarına" dönüştürdüğü konusunda uyardı.

    Bir dönem İngiltere Merkez Bankası başkanlığı için de adı geçen ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) eski baş ekonomisti olan Rajan, tekrarlanan niceliksel genişleme turlarının borç verenleri, yüksek faiz oranlarının olduğu bir dünyada kaybolan getiri arayışında daha büyük riskler almaya teşvik ettiğini söyledi.

    Rajan, ABD'deki Silicon Valley Bank'ın iflas etmesinden nihai olarak "aşırı agresif para politikasının" sorumlu olduğunu belirtti.

    Rajan, on yılı aşkın süredir düşük faiz oranları ve para basmanın ticari bankaları "teşvik ilacı"na bağımlı hale getirdiğini ve bunun da merkez bankaları politikalarını sıkılaştırmaya devam ettikçe daha fazla başarısızlığa yol açacağını ifade etti.

    Ekonomist, "Onu çok hızlı bir şekilde geri çekmeye çalıştığınızda, bunun bir uyuşturucu bağımlısı gibi olduğunu görürsünüz. Uyuşturucuya alıştı. Ve ilacın eski seviyelerini sağlayamazsınız çünkü onlar yeni yüksek seviyelere alışmışlardır. Ve böylece bunu yaptığınızda nöbet tutuyor. Sanırım 'Bu sistemik riskler neden ortaya çıktı?' sorusunu sormaya geri dönmeliyiz. Ve neredeyse her zaman bu sistemik risklerin temel nedeni para politikasıdır.” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rajan, bankacılık krizinin sona ermekten çok uzak olduğu konusunda uyardı ve uzun vadeli borç verenlerin ve salgından önce ticari mülk ve ofis binalarına yatırım yapanların en çok zarar göreceğini tahmin ederek "Daha çok iflas göreceğiz” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow