hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Euro bölgesi enflasyonunda 15 ayın en düşük seviyesi

    Euro bölgesi enflasyonunda 15 ayın en düşük seviyesi
    expand

    Euro bölgesi enflasyonu, çekirdek baskıların azalmasıyla beklenenden fazla düşerek yüzde 6,1′e indi. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yakından takip ettiği çekirdek enflasyon ise yüzde 5,6’dan yüzde 5,3′e geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro bölgesindeki enflasyon Mayıs ayında beklenenden daha fazla gevşedi ve rakamlar yıllık oranın Nisan’daki yüzde 7′den Mayıs’ta yüzde 6.1′e düştüğünü gösterdi.

    Bu, Şubat 2022′den bu yana en düşük seviye oldu. Reuters’in anket yaptığı ekonomistler, Mayıs ayı okumasının yüzde 6,3 olmasını bekliyorlardı.

    Enerji ve gıda hariç çekirdek enflasyon da beklentilerin üzerinde düşerek yüzde 5,6′dan yüzde 5,3′e geriledi.

    Açıklanan verilere göre Almanya ve Fransa’da yıllık enflasyon, fiyatların bir önceki aya göre düşmesiyle birlikte Mayıs ayında tahmin edilenden daha fazla geriledi. Euro bölgesinin en büyük ekonomilerindeki fiyat artışları şu anda 12 ayın en düşük seviyesinde.

    Ulusal baskılar ayrıca İspanya ve İtalya’da da enflasyonun hafiflediğini gösterdi.

    Euro bölgesi duyurusunun hemen ardından piyasalar çok az hareket etti, Avrupa hisse senetleri daha yüksek işlem gördü ve euro, ABD doları ve İngiliz sterlini karşısında kısmi olarak yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘ÇOK YÜKSEK’

    Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde, Hannover’de yaptığı bir konuşmada enflasyonun hala ”çok yüksek” olduğunu ve ”çok uzun süre böyle kalmaya hazır” olduğunu söyledi.

    ECB, gösterge faiz oranını bir yıl önceki yüzde -0,5′ten Mayıs ayında kademeli olarak Kasım 2008′den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,25′e yükseltti. Banka, şimdi para politikası kararını vermek için 15 Haziran’da toplanıyor.

    ECB, Mayıs ayı toplantısının ardından ileriye dönük bir yönlendirmede bulunmadı, ancak altta yatan fiyat baskılarının güçlü olmaya devam ettiğini vurguladı.

    Lagarde yaptığı açıklamada, “Enflasyonun zamanında hedefimize dönme yolunda olduğundan yeterince emin olana kadar yürüyüş döngümüze devam etmeliyiz. Aynı zamanda, para politikasının finansman koşullarına, ekonomiye ve enflasyona aktarımının gücünü dikkatle değerlendirmemiz gerekiyor.”

    Para piyasaları, ECB’nin biri Haziran’da, diğeri Temmuz veya Eylül’de olmak üzere iki 25 baz puanlık zammı daha fiyatladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow