hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Euro Bölgesi'nde daha fazla faiz artırımı öngörülüyor

    Euro Bölgesinde daha fazla faiz artırımı öngörülüyor
    expand

    Euro Bölgesi'nde enerji ve gıdayı hariç tutan çekirdek enflasyon ise yüzde 5,2 ile rekor seviyeye ulaştı. Ekonomistler ECB'nin 2023'te daha fazla faiz artırımına gideceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Birliği'nin (AB) istatistik ofisi Eurostat'ın yayınladığı verilere göre, Euro Bölgesi'nde enflasyon Aralık ayında aylar sonra ilk kez tek haneli rakamlara geriledi.

    Verilere göre, gıda ve enerji maliyetlerini içeren bölgenin manşet enflasyonu geçen ay yıllık bazda yüzde 9,2 oldu ve Kasım ayındaki yüzde 10,1'den keskin bir düşüş gösterdi. Analistler, daha yavaş fiyat artışını, mevsim dışı derecede ılıman havanın hemen ardından gelen enerji maliyetlerindeki düşüşe bağlıyor.

    Bununla birlikte, gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon, analistlerin Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geçen yılki kısıtlayıcı para politikasını 2023'e kadar sürdüreceği uyarısıyla yüzde 5,2'lik rekor seviyeye yükseldi.

    Capital Economics araştırma grubunun kıdemli ekonomisti Franziska Palmas, Financial Times'a verdiği demeçte, "ECB, büyük düşüşlere ve bu yıl daha fazla keskin düşüş olasılığına rağmen yakın vadede şahin söylemine bağlı kalacak " dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BNP Paribas baş ekonomisti Paul Hollingsworth, "2023 enflasyon başlığının altına girmek ve onu neyin yönlendirdiğini tam olarak görmekle ilgili olacak" dedi.

    ING ekonomisti Carsten Brzeski, Bloomberg'e, "inatla yüksek olan temel enflasyonun, faiz oranlarını Şubat, Mart ve muhtemelen ikinci çeyrekte yapılan artırımların ardından daha yüksek seviyelerde tutacağını ve düzenleyicinin odağını ana enflasyondan çekirdek enflasyona ve ücret artışına çevireceğini" söyledi.

    Geçen ay, ECB Başkanı Christine Lagarde, önümüzdeki aylarda daha fazla fiyat artışı getirmesi muhtemel olduğundan, ana faiz oranındaki kısa vadeli değişikliklere odaklanma konusunda uyarıda bulunmuştu.

    ECB'nin bu yılki enflasyon tahminleri, yıl sonuna kadar ortalama yüzde 6,3 olan yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow