hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Evde kredi rekabeti faizi aşağı çekecek

    Evde kredi rekabeti faizi aşağı çekecek
    expand

    Konut alımı için ciddi bir talep birikirken, yüzde 1.10 seviyesi altında faiz sunan özel banka sayısı çeşitlendi. Bu rekabet, yakın dönemde özel bankalarda yüzde 1’in altında konut kredisi faizinin sinyalini veriyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberin göre Merkez Bankası’nın son 3 aydaki faiz hamleleri ardından reel sektör, özel bankalardan başta konut kredisi olmak üzere faiz indirimleri bekliyor. Bu sayede piyasanın olumlu seyrinden konut almak isteyen ancak faizlerin düşmesini bekleyen büyük bir kitlenin yararlanabileceğini belirten sektör temsilcileri, ilerleyen günlerde, en düşük yüzde 1.07 seviyesindeki konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesini bekliyor.

    Ağustos ayına kadar yüzde 1.20’yi aşan konut kredisi faiz oranları, kamu bankalarının hamlesiyle yüzde 0.99 seviyesine indirilmişti. Bu kapsamda özel bankalardan arka arkaya hamleler gelmiş, ancak faiz düşüşü yeterli bulunmamıştı.

    Seçenekler arttı

    Özel bankaların konut kredisi faiz oranlarında mevcut durumda yüzde 1.10’un altında daha fazla bankanın konut kredisi sunduğu görülüyor. Tüketici için konut kredisi kullanabileceği bankalar çeşitlenirken, rekabet ortamının bu oranları yüzde 1’in altına indirebileceği öngörülüyor.

    Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde 250 baz puanlık indirimiyle birlikte son üç ayda faizi toplam 1000 baz puan indirmiş oldu. Merkez’in bu adımlarıyla birlikte indirim hareketinin genele yayılması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Borcuna sadık’

    Banka çeşitliliğinin tüketici nezdinde avantaj oluşturduğunu anlatan İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, aynı zamanda özel bankaların konut kredisi finansmanı anlamında rekabette olarak, faizin bir miktar daha düşeceğini dile getirdi. Durbakayım, “Bireysel konut kredileri, bankaların riski en az gördükleri krediler. Orada çok az kayıp var. İnsanımız konut borcuna çok sadık. Bu nedenle artık bekleyen talebi de gören bankalar kendi aralarında da rekabete girerek, kamu bankalarının yolundan gidecek. Dış siyaset dengeye oturdu. Piyasada pozitif etkiler arka arkaya geliyor. Konut fiyatları olması gerekenin altında. İşte tüm bunlar da düşme eğilimindeki faiz oranlarıyla birlikte tüketiciye büyük bir fırsat sunuyor” diye konuştu.

    Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamu bankalarına şimdiye kadar 200 bini aşan konut kredisi müracaatı olduğunu vurgularken, bunun çok daha üzerinde bir talebin hâlâ beklemede olduğunu ifade etti. Elmas, özel bankaların konut kredisi faizlerini yüzde 1’in altına çekmek için vakit kaybettiğini belirtirken, konut ihtiyacı ve yatırımı için erişilebilir faiz oranlarına ulaşmak isteyenlerin ciddi bir talep oluşturduğunu söyledi.

    ‘Kayıpları var’

    Elmas, “Özel bankaların şu anda kayıp bir pazar payları var. Her faiz indirme hamleleri bekleyen yüksek talebi biraz daha harekete geçirecek. Dolaylı olarak ise, daha önce kredi vermiş oldukları inşaat firmalarına da satış üzerinden kaynak aktarılacak ve kredi borçları daha hızlı ödenecek. Beklentimiz, özel bankaların konut kredisi faizlerini daha hızlı bir şekilde yüzde 0.99’a düşürmeleri” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Satış ofislerine yansıdı’

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun konut satışlarına ilişkin son verisi olan eylül ayı konut satış rakamlarına göre, Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15.4 oranında arttı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 410.2 oranında artış gösterdi.

    Bu canlanmanın projelerinin satış ofislerine son iki aydır önemli bir yansıması olduğunu kaydeden Nazmi Durbakayım, gayrimenkul satışlarının artmaya devam edeceğini söyledi.

    Altan Elmas ise, mevduat faizlerinin geri geldiği, tüketici güveninin toparlanmaya başladığı ve sektöre olan güvenin yükseldiği bu dönemde gayrimenkul yatırımının yeniden uzun vadeli yatırım gözdesi olacağını dile getirdi. Elmas, “Yılın son çeyreğinde de konut satışlarında eylül-ekim gibi büyük artışlar yaşanmasını bekliyoruz. Bitmiş ve oturuma hazır konut adedi de artıyor. Satışlarımıza bir süredir önemli bir yansıması var” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow