hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "EYT için kredi desteği"! Bakan Bilgin işverenlere seslendi

    EYT için kredi desteği Bakan Bilgin işverenlere seslendi
    expand

    EYT düzenlemesine yönelik çalışmalar sürerken, işverenler çalışmaya devam edecek emekliler konusunda bir talebi gündeme getirdi. Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primleri 5 puan yükseliyor. İşverenler EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istiyor. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den açıklama geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmada sona gelindi. Düzenlemenin aralık ayında Meclis'e sunulması bekleniyor.

    5 PUAN KONUSU NETLEŞTİ

    Düzenlemenin EYT'de en önemli tartışma konularından biri olan uygulamadan yararlanan aynı işverende çalışmaya devam edip edemeyeceği konusunu netleşti. Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primleri 5 puan yükseliyor. İşverenler EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istiyor.

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, aralık ayında çözülmesi beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la (EYT) ilgili açıklamalarda bulundu.

    Bilgin, “EYT için net tarih 8 Eylül 1999. Yıpranma hakkı, doğum ve askerlik borçlanmaları olsa bile işe başlangıç tarihi geriye çekilemez. Bunlar ancak eksik prim gün sayısını tamamlamak üzere yapılır. Yani o eksik kalan prim gün sayısını telafi eder. Ama işe başlangıcı geri çekmez. Öyle bir şey yok” dedi. Emekli olanların işe devam etmesi durumunda, normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseldiğini ve işverenlerin EYT düzenlemesinin hayata geçmesi sonrasında, bu farkın kaldırılmasını istediğini belirten Bilgin, “İşveren emekli olan kişiyi çalıştırıyorsa devlete normal çalışandan daha fazla prim ödüyor. Oradaki primi aşağı çekerek eşit seviyeye getireceğiz. Yani işverene sen EYT’li olan bu çalışanını atma, çalıştır. Biz sana sosyal güvenlik destek primi vereceğiz” açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KIDEM TAZMİNATIYLA İLGİLİ İŞVERENE DESTEK VERİLEBİLİR Mİ?

    Öte yandan kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

    "Kıdem tazminatı normal şartlarda her yıl başında işverence fona ayrılması gereken bir tutardır. Uygulamada hiçbir işveren bu fonu ayırmıyor. Ancak emeklilik günü geldiğinde eğer şartlar sağlanıyorsa kişinin emekli olma hakkı var ve işverenin de bu kıdem tazminatını ödeme zorunluluğu bulunuyor.

    EYT kapsamında toplu bir emeklilik söz konusu olduğu için işverenler toplu şekilde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaklar. Şu anda enflasyonist ortamın yavaşladığını görsek de finansal erişimde bazı zorluklar bulunuyor.

    ‘KREDİ DESTEĞİ VE TAKSİT İMKANI SAĞLANABİLİR’

    Bu kapsamda işverenlerin devletimizden bazı istekleri var. Kıdem tazminatının ödenebilmesi için bankalarda kredi desteği ya da bizim görüşümüze göre EYT ile ilgili çıkacak kanuna bir madde eklenerek kıdem tazminatı sadece bu sefere mahsus ödemesinin yasal taksitlere bölünme imkanı sağlanabilir. Buna ilişkin bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow