hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT son dakika haberleri... Masadaki EYT modeli ne?

    EYT yasası ne zaman çıkacak EYT son dakika haberleri... Masadaki EYT modeli ne
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’de son duruma ilişkin bilgileri aktardı. 2 modelin masada olmadığını belirten Bilgin bir model üzerinde yoğunlaşıldığını ifade etti. İşte EYT haberleri ile ilgili güncel gelişmeleri yakından takip eden emeklilikte yaşa takılanlar için son dakika EYT açıklamaları…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT son dakika gelişmesi Bakan Bilgin’in açıklaması sonrasında EYT haberleri içerisinde yerini aldı. Sosyal mecralarda yer alan iki modelin masada olmadığını hatırlatan Bakan Bilgin bir modeli masada olduğunu ifade etti.

    EYT’DE SON DURUM NE?

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor bu doğru değil. Şu an masamızda sadece bir tane EYT formülü var" dedi.

    MASADAKİ EYT FORMÜLÜ HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

    EYT NEDİR?

    Noyan Doğan’ın konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında EYT ile ilgili “ Çalışma Grubu da önce kimlerin emeklilikte yaşa takıldığını tespit edecek, ondan sonra çözüm yolu aranacak. 8 Eylül 1999 tarihi emeklilikte yaşa takılanlar için önemli tarih. Bu tarihten önce sigortalıların emekli olabilmeleri için kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması, erkek çalışanların da 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin gün prim ödemiş olması emeklilik için yeterliydi; yaş şartı aranmıyordu. 8 Eylül 1999’da sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişiklikle sigortalılık süresi ve prim gün sayısına ek olarak emeklilik için bir de yaş şartı getirildi. Emekli olabilmek için emeklilik yaşı kademeli olarak kadınlar için 58, erkekler için 60’a çekildi ve prim gün sayısı da 7 bin güne çıkarıldı. Bu da EYT sorununu doğurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha açık bir anlatımla; 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. İşte, EYT’li dediklerimiz de bu kesim. Tabi bu kesim içinde 8 Eylül 1999’dan önce işe başlasa da prim gün sayısını ya da çalışma yılını doldurmayanlar da var. Sadece bu kesim emeklilikte yaşa takılmıyor. 1999 yılında yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildiğinden bu tarihten sonra da sigortalı olup hem çalışma yılını hem de prim gün sayısını doldurmasına rağmen emeklilik için yaşı bekleyenler de var ki, bunlar da kendilerine EYT’li diyor.” ifadelerini kullandı.

    EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

    8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar normal şartlarda kısmi emeklilik şartlarını yerine getirdiğinde emekli olabiliyordu. Çalışmanın 2022 yılı bitmeden netleşmesi ve 2023 yılında da yasalaşması bekleniyor.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow