hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FAO Gıda Fiyat Endeksi Temmuz ayında artış yaşadı

    FAO Gıda Fiyat Endeksi Temmuz ayında artış yaşadı
    expand

    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bugün yayınladığı uluslararası gıda emtia fiyatları endeksi, Temmuz ayında iki yılın düşük seviyesinden toparlandı. Yağ endeksi Ukrayna'da savaşın yeniden alevlenmesi ve küresel üretim endişeleriyle artış yaşadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtiasının uluslararası fiyatlandırmalarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Temmuz ayında ortalama 123,9 puan seviyesinde seyrederek Haziran ayına göre yüzde 1,3 arttı ama geçen yılın aynı dönemine göre %11,8 daha düşük oldu.

    FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Temmuz ayında Haziran ayına göre yüzde 0,5 ve bir yıl öncekine yüzde 14,5 düşerek 125,9 puan oldu. Bu ayki hafif düşüş, Haziran ayına göre yüzde 4,8 oranında düşen uluslararası iri taneli tahıl fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor. Uluslararası mısır fiyatları, Arjantin ve Brezilya'da devam eden hasatlardan kaynaklanan mevsimsel arzın artması ve koşulların hafifçe iyileştiği ve ekilen alanların yukarı yönlü revize edildiği Amerika Birleşik Devletleri'ndeki potansiyel olarak başlangıçta tahmin edilenden daha yüksek üretim nedeniyle düşüş eğilimini sürdürdü. Diğer iri taneli tahıllar arasında dünya sorgum fiyatları mısır fiyatlarıyla birlikte düşerken, dünya arpa fiyatları buğday piyasalarının yayılma etkilerinden etkilenerek neredeyse sabit kaldı. Buna karşılık, uluslararası buğday fiyatları yüzde 1,6 artarak, esas olarak Rusya Federasyonu'nun Karadeniz Tahıl Girişimi'nin uygulanmasını sona erdirme kararının ardından Ukrayna'nın ihracatına ilişkin belirsizliğin etkisiyle dokuz ay içinde ilk aya göre artış kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Haziran ayına göre yüzde 0,4 düşerek Temmuz ayında ortalama 116,3 puan oldu ve art arda yedinci aylık düşüşe işaret ederek geçen yılın aynı ayındaki değerinin yüzde 20,6 altında kaldı.

    FAO Şeker Fiyat Endeksi, Haziran ayına göre yüzde 3,9 düşerek Temmuz ayında ortalama 146,3 puan oldu ve üst üste ikinci aylık düşüşe işaret etti, ancak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,6 üzerinde kaldı.

    FAO Et Fiyat Endeksi, Haziran ayına göre yüzde 0,3 düşerek Temmuz ayında ortalama 117,8 puan oldu ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 altında kaldı. Uluslararası büyükbaş hayvan eti fiyatları, Okyanusya'daki yüksek ihracat olanaklarını yansıtarak düştü ve Asya pazarlarındaki yüksek stoklar ve cansız iç satışlar arasında zayıflayan ithalat talebiyle aynı zamana denk geldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow