hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fark çok büyük! Giderilirse 7 trilyon dolar gelecek: Çarpıcı rapor...

    Fark çok büyük Giderilirse 7 trilyon dolar gelecek: Çarpıcı rapor...
    expand

    Kadınların iş gücüne katılımında birçok şirkette maaşlar başta olmak üzere birçok başlıkta farklılıklar doğabiliyor. Moody’s, bu konuda çarpıcı bir rapora imza attı. Kredi derecelendirme kuruluşu, OECD ülkelerinde işgücüne katılım, yönetim ve ücretlerdeki cinsiyetler arası farkın kapatılmasının, küresel ekonomik aktiviteyi trilyonlarca dolar artıracağını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody’s Analytics raporda, “OECD ülkelerinde işgücüne katılımda ve yönetimde cinsiyetler arası farkın kapatılması, küresel ekonomik aktiviteyi yaklaşık yüzde 7 veya bugünün parasıyla yaklaşık 7 trilyon dolar artırabilir” diye yazdı.

    ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu, dünyanın ekonomik cinsiyet uçurumunu kapatmasının 'bu gidişle' 132 yıl sürebileceğine dair bir uyarıyla başladığı raporunda daha fazla kadının işgücüne katılmasıyla ve verimlilikte bir artış oldukça ekonomik canlanma geleceğini söyledi.

    Raporda, daha üretken yönetimsel ve profesyonel roller üstlenen kadınların daha büyük bir kısmının da yardımcı olacağı belirtildi.

    Direktörler Dawn Holland ve Katrina Ell'in imzalarının yer aldığı raporda "Ortalama olarak, kadınlar eğitime daha yüksek ön yatırım yapmakta, ancak daha düşük düzeyli ve daha düşük ücretli pozisyonlara girme eğilimindedirler, beceri düzeylerinin altında istihdam edilmektedirler." denildi.Fark çok büyük Giderilirse 7 trilyon dolar gelecek: Çarpıcı rapor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Moody's raporunda hesaplamanın, OECD ülkelerindeki 25 ila 64 yaş arasındaki kadınların maaşlarının 2021′de aynı yaş aralığındaki erkek meslektaşlarına eşit olup olmadığını göreceği ücret artışına dayandırıldığı belirtildi.

    KADINLARIN ÜSTLENDİĞİ AİLEVİ SORUMLULUKLAR

    Hindistan gibi gelişmekte olan pazarlardaki maaş farkını daraltmanın bu potansiyeli daha da artıracağını belirten analistler, “kadınların üstlendiği ailevi sorumluluklara” ve kadın ile erkek arasındaki ücret farkının temel nedenleri arasında benzer ağ bağlantılarının bulunmamasına işaret etti. Kadınların erkeklere göre daha yüksek standartlarda tutulurken terfi isteme olasılıklarının “daha düşük” olduğunun altını çizdi.

    Moody’s, “Sosyal normları değiştirmek uzun ve karmaşık bir süreçtir, ancak esnek çalışma koşullarının uygulanması, uygun fiyatlı çocuk bakımı sağlanması ve ücretli babalık ve babalık izni sağlanması gibi politikalar, değişimi doğru yönde yönlendirmeye yardımcı olur” diye yazdı.

    'AŞIRI NİTELİKLİ' KADINLAR

    Öte yandan Moody’s, OECD ülkelerinde yüksek lisans derecesi veya eşdeğeri bir dereceye sahip olan kadınların sayısının erkeklerinkinden fazla olduğunu, ancak bunun hala orta ve üst düzey yönetim rollerinde önemli ölçüde yetersiz temsil edildiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuruluşa göre bu, kadınların becerilerinin ve zamanının gereğinden az kullanılması ve kadınların tutarlı bir şekilde “yetersiz beceri kazanması” olarak adlandırdıkları durumla sonuçlanıyor.

    Moody’s, sonuç olarak, ekonomilerin son 10 yılda kadınları yükseltmede “sınırlı ve farklı” ilerleme kaydettiği için bunun “bireysel ve makroekonomik düzeylerde ekonomik kayba” yol açabileceğini söyledi.

    Yazarlar, “Ortalama olarak, kadınlar eğitime daha yüksek bir ön yatırım yapıyor, ancak eğitim başarılarıyla ölçüldüğü üzere, beceri düzeylerinin altında istihdam edilen, daha düşük düzeyli ve daha düşük ücretli pozisyonlara girme eğilimindeler” dedi.

    DÜNYA BANKASI: ÜLKE EKONOMİSİNİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR

    Dünya Bankası da yakın tarihli bir raporda, ayrımcılığın cinsiyetler arası ücret farkını yerinde tuttuğunu ekledi.

    Dünya Bankası, “İşler ve çalışılan saatlerdeki farklılıklar gibi kadınları düşük ücretli mesleklere yerleştiren cinsiyete dayalı önyargılar ve eşitsizliklerin yanı sıra kadınların orantısız bakım sorumlulukları, cinsiyetler arası ücret farkına katkıda bulunuyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya Bankası, “Erkekler ve kadınlar arasındaki bu gelir eşitsizliğinin devam etmesi, bir ülke ekonomisinin büyümesini olumsuz etkiliyor” ifadesiyle dünyadaki 119 ekonominin, cinsiyetler arası ücret farkını azaltmak için yasal çerçevelerini iyileştirme alanı olduğunu da sözlerine ekledi.

    Dünya Bankası, dünya ekonomilerinin neredeyse yarısının kanunen eşit ücreti zorunlu kılmadığını kaydetti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow