hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır? Merkez Bankası FAST sisteminde hangi bankalar var?

    FAST sistemi nedir, nasıl kullanılır Merkez Bankası FAST sisteminde hangi bankalar var
    expand

    Merkez Bankası Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) sisteminin, bankalarla sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının ardından, bugün kullanıma açıldığını duyurdu. FAST sistemi nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır? FAST sisteminde hangi bankalar var? Konuyla ilgili detaylar haberimizde..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sisteminin hazırlıkları tamamlandı ve kullanıma açıldı. TCMB'den yapılan açıklamada, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde geliştirilen yeni nesil 7/24 anlık perakende ödeme uygulaması Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) Sistemi, bankalarla sürdürülen pilot testlerin tamamlanmasının ardından, 8 Ocak 2021 (bugün) itibarıyla kullanıma açılmıştır" denildi. 

    Merkez Bankası yeni ödeme sistemi nedir?

    "FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de kullanıma sunuldu. Yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatıldı. Bu limit, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak 1000 TL’ye kadar yükseltilecek. İşlem limitlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve karekodlu ödemeler ile ödeme isteme gibi katma değerli yeni özelliklerin de yakın vadede eklenmesiyle, dijital ekonominin bir üst seviyeye taşınmasına önemli katkılar sağlayacak."

    FAST sistemi nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

    Vatandaşların hem birbirleri hem de kendi hesapları arasında 7 gün 24 saat boyunca para transferi yapabilmesinin önü açılacak olan bir uygulama. FAST Sisteminin kullanımının yaygınlaşması stratejisi doğrultusunda  TCMB tarafından bankalardan mesaj ücreti alınmayacak. Bankaların müşterilerinden  tahsil edecekleri ücretlere ilişkin değerlendirmeler TCMB tarafından  sürdürülüyor. FAST Sisteminde katılımcılar arası uçtan uca bir para transferi  işleminin ortalama 2-3 saniyede tamamlanması hedeflenirken en fazla 25 saniye  içerisinde tamamlanmayan işlemler iptal edilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FAST sisteminde hangi bankalar var?

    Türk Ekonomi Bankası (TEB)
    Garanti BBVA
    Akbank
    Türkiye İş Bankası
    Denizbank

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow