hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fatura dolandırıcılığına dikkat! Sizin de başınıza gelebilir

    Fatura dolandırıcılığına dikkat Sizin de başınıza gelebilir
    expand
    KAYNAKHüseyin Koyuncuoğlu / cnnturk.com

    Gündemi sıkı takip eden dolandırıcılar, güncel gelişmeler üzerinden insanları korkutarak ve tehdit ederek paralarını çalmaya çalışırken, bir taraftan da farklı yöntemler geliştirmeye devam ediyor. Son aylarda giderek artan yöntemlerden bir tanesi de çalınan kart bilgileri ile fatura ödeme yöntemi... Hem bilgileri çalınan veya kopyalanan kart sahiplerini hem de faturasını ödediğini sanan vatandaşları dolandırmayı hedefliyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emniyet güçlerine gelen yüzlerce şikayet neticesinde bu dolandırıcılar yakalanıp hakim karşısına çıkarılıyor. Ancak yeni haberlerin ardı arkası kesilmiyor.

    Dolandırıcıların son yöntemi ise aynı olay yüzünden birden fazla kişinin mağdur olmasına sebep oluyor. Halkın arasına karışarak hatta bu yöntemi bir iş haline getirmiş telefon, internet, elektrik, su, doğalgaz faturası gibi borçları indirimle ödeyeceklerini vaat eden dolandırıcılar, olumlu dönüş aldıkları vatandaşların faturalarını daha düşük bedelle çalıntı veya kopyalanmış kredi kartları ile ödüyor.


    'İndirimli öderiz' diyenlere inanmayın

    8 milyon dolandırıcılık yapan çete çökertildi

    İşte dolandırıcıların yeni tezgâhı...

    Yani örnekle açıklayacak olursak, 200 liralık telefon faturasını 150 liraya ödeyebileceği vaadiyle insanlara ulaşan dolandırıcılar, vatandaşın fatura borcu karşılğında bu 150 TL'yi nakit olarak alıyor. Sonrasında bu bedeli çalıntı/kopya kredi kartı ile ödüyor. Ödeme çalıntı kart ile yapıldığı için kartın asıl sahibine kısa mesaj veya mail yoluyla bildirim gidiyor. Bu harcamayı kendisi yapmadığını fark eden kart sahibi bankasını arayarak işlemi iptal ettiriyor. Kart sahibi bu sayede zarardan kurtuluyor. Ancak faturasını ödediğini düşünen vatandaşa, birkaç ay sonra aynı fatura bir kez daha geliyor. Böylece 200 TL'lik faturasını 150 TL'ye çözdüğünü düşünen vatandaş cebince 150 TL'sinden de oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolandırıcıya ilk davada hapis cezası

    Online şİkayet platformlarında yer alan birçok şikayetler incelendiğinde, son günlerde yaygın olan yöntemde genellikle Türk Telekom Mobil Fatura ve Süperonline üzerinden yapılıyor. Bu dolandırıcılık vakası o kadar artmış ki işlemi iptal etmek istediğinizde bankaların müşteri hizmetleri olayı hemen anlayıp kartınızı kapatıp iptal işlemlerini gerçekleştiriyor.

    Öte yandan bu tür bir dolandırıcılık olayıyla karşılaşırsanız, telefonunuza bankadan şöyle bir SMS geliyor;Fatura dolandırıcılığına dikkat Sizin de başınıza gelebilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalıntı kart ile şifresiz işlem yapılıyor

    Kimi zaman sahte kimlikle başkası adına çıkardıkları kredi kartlarını kullanan dolandırıcılar, kimi zaman da internet üzerinden elde ettikleri kredi kartı bilgileriyle başkalarının kredi kartlarıyla online ödemeler yapıyorlar. Ancak şikayet sitelerine de konu olan bu dolandırıcılık vakalarına bakılacak olursa, dolandırıcılar genellikle fatura ödeme merkezleri üzerinden bu işlemleri gerçekleştiriyor.

    Çünkü çalıntı ya da kopyalanmış bir kart ile fatura ödenebilmesi için şifresiz işlem yapılması gerekiyor. Aksi halde online ödemelerde kartın sahibinin cep telefonuna şifre gidiyor, bu şifreye erişemeyecek olan dolandırıcılar bu nedenle anlaştıkları işletmelerin POS cihazları işe şifresiz işlem yapıyor.

    Bu dolandırıcılardan nasıl korunabiliriz?

    Dolandırıcılar her banka kredi kartı ile bu işlemi yapabildiği gibi, her türlü fatura için de bu yöntemi kullanabiliyor. O nedenle faturaları bankalar üzerinden otomatik ödeme talimatı vermek, ilgili kurumun gişesinde bizzat ödeme yapmak, fatura ödeme merkezlerinden nakit ödeme yaparken takipçi olmak, mümkünse kredi kartı ile ödemek gerekiyor. Daha da önemlisi herhangi bir faturanın sebepsiz yere bireyler tarafından daha ucuza ödenmeyeceğinden emin olmak gerekiyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Faturasını ucuza ödediğini düşünen vatandaş en büyük zararı görüyor

    Türkiye'de online bankacılık sistemleri ve güvenlik araçları çok geliştiği için, bankalar kredi kartlarında yapılan bu ödemeler için kart sahiplerine anında SMS gönderiyor. Hatta bu işlem sıklıkla denendiği durumlarda müşteri hizmetleri tarafından aranarak haber veriliyor.

    Kart sahibinin bankanın bildirimleri ile durumu farketmesi halinde dilekçe verilerek yapılan fatura ödemeleri iptal ediliyor. Çoğunlukla bir sonraki ekstre döneminde kart sahibinin kopyalanan kartından çekilen bu tutar iade ediliyor. Bu durumda faturasını 20-30 lira daha ucuza ödeyebilmek için dolandırıcılara fatura bedelini ödeyenlere oluyor. Çünkü ilk başta ödenmiş gibi görünen o faturalar iptal edilerek, yeniden fatura çıkarılıyor. Yani aslında kredi kartı bilgileri çalınan değil, faturasını daha ucuza ödeyebileceğini düşünenler dolandırılmış oluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow