hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed faiz artırımlarına ne zaman son verecek? Dikkat çeken açıklamalar peş peşe geldi

    Fed faiz artırımlarına ne zaman son verecek Dikkat çeken açıklamalar peş peşe geldi
    expand

    St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in Fed'in önden yüklemeleri agresif faiz artırımlarını gelecek yılın ilk çeyreğinde sona erdirmesini beklediğini bildirirken Chicago Fed Başkanı Charles Evans, “Eğer faizi çok fazla yükseltirsek ekonomi üzerinde baskı yapmaya başlar” dedi. BNP Paribas, Fed faizinin gelecek yılın ilk çeyreğinde tepe yapmasını beklendiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed’in faiz artırımlarına ilişkin tartışmalar sürerken 2 yönetici üye ile Fransız devi BNP Paribas’dan dikkat çeken açıklamalar geldi.

    St Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in "önde yüklemeli" agresif faiz artırımlarını gelecek yılın ilk çeyreğinde sona erdirmesini ve para politikasını yeterli şekilde sınırlayıcı tutmaya geçmesini beklediğini bildirdi.

    Faiz oranlarının hali hazırda Fed yetkililerinin projeksiyonlarından öngörülen orta noktanın üzerine çıkması ihtiyacı görmediğini belirten Bullard, "Hedefimiz faizleri enflasyonu aşağı çekecek anlamlı şekilde sınırlayıcı seviyeye getirmek. Ancak bu, faizlerin sonsuza kadar yukarı gideceği anlamına gelmiyor" diye konuştu.

    Piyasaların hali hazırda Kasım ayı için 75 baz puanlık bir artırımı az-çok fiyatladıklarını belirten Bullard, Aralık ayı FOMC toplantısında kaç baz puanlık bir artırıma destek vereceğine karar vermesi için çok erken olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Fed önce faizi doğru seviyeye getirmeli ve sonra verilere daha bağlı şekilde hareket etmeli" diye konuşan Bullard, 2023 yılında daha iyi enflasyon dinamikleri ile karşı karşıya kalınması olasılığı gördüğünü belirtti.

    EVANS’TAN DİKKAT ÇEKEN UYARI

    Chicago Fed Başkanı Charles Evans, çok yüksek seviyelere çıkan faiz oranlarının, işletmelerin gelecek konusunda daha kötümser hale geldikleri ortamda ekonomi üzerinde "doğrusal olmayan" bir etki yapabileceğini söyledi.

    Fed'in hali hazırda federal fon faiz oranının gelecek yıl yüzde 4,6'ya yükseleceğini öngördüğünü belirten Evans, "Eğer biz federal fon faiz patikasını çok fazla yükseltmek zorunda kalırsak, bu ekonomi üzerinde baskı yaratmaya başlar. İşyetmelerin çok kötümser hale gelmeleri ve stratejilerine değiştirmeleriyle birlikte doğrusal olmayan bir etki ortaya çıkmasından endişe ediyorum" dedi.

    Evans konuşmasında, Fed'in enflasyon kontrol altına almaya çalışırken işsizlik oranını yüzde 5'in altında tutmaya başarması halinde bunun "oldukça alışılmadık ve iyi" olacağını da ifade etti.

    Chicago Fed Başkanı ayrıca, enflasyon baskılarının genele daha fazla yayılmamasını bağlamak gerektiğini vurguladı.

    BNP PARIBAS ZİRVE TARİHİ İÇİN TAHMİNİNİ AÇIKLADI

    Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, Fed'in federal fon faiz oranını 2023 ilk çeyreğe kadar yükseltmeye devam etmesini beklediğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BNP, Fed'in faiz oranını piyasa beklentilerinin üzerine yüzde 5,25 seviyesine kadar çıkaracağını öngörürken, bu seviyede bir faiz oranının ABD ekonomisini resesyona iteceğini de savundu.

    ABD ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde resesyona gireceğini öngören BNP, "Fed'in inatçı ve her yere yayılmış enflasyona daha agresif bir yanıt vermesini ve bunun ekonomiyi resesyona itmesini bekliyoruz" dedi.

    PİYASALARDAKİ SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN: CNN TÜRK FİNANS

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow