hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed faiz artırımlarını 25 baz puana indirir mi? Yetkililerden açıklama

    Fed faiz artırımlarını 25 baz puana indirir mi Yetkililerden açıklama
    expand

    Atlanta Fed Başkanı Bostic, faiz artırımlarında 25 baz puana inilmesini istediğini söylerken San Francisco Fed Başkanı Daly de bankanın gelecek toplantıda 25 baz puan da 50 baz puanda faiz artırmasının olası olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, "Faiz artırımlarında 25 baz puana inilmesini istiyorum, ancak bu verilere bağlı" dedi.

    Bostic, para politikasının hali hazırda sınırlayıcı bir seviyede olduğu yönünde genel bir görüş birliği bulunduğunu söyledi.

    Fed'in faiz oranlarını gelecekte "daha normal tempoda" hareket ettirmesinin "uygun ve önemli" olacağını da belirten Bostic, "Ancak belirsizlik miktarı dikkate alındığında faiz oranlarını ayarlarken daha ihtiyatlı olmanın uygun olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

    Bostic, açıklanacak ABD tüketici fiyat verilerinin son istihdam raporunda görülen trendi teyit etmesi halinde federal fon faizi hedefinin gelecek Fed toplantısında 25 baz puan artırılması fikrini "daha ciddiye" alacağını vurguldı.

    "Er ya da geç 25 baz puan artırım noktasını gelmemizi istiyorum. Bunun zamanlaması gelecek veriye bağlı" diye konuşan Bostic, "Eğer perşembe günü açıklacak tüketici fiyat verisi istihdam rakamlarında gördüğümüze benzer bir şey gösterir ise, bu beni 25 baz puan artırımı ve bu yönde hareket etmeyi daha ciddi şekilde düşünmeye yönlendirir" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DALY: 25 VE 50 BPS SEÇENEKLERİ MÜMKÜN

    San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed'in 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısında 50 baz puan veya 25 baz puan faiz artırmasının mümkün olduğunu söyledi.

    "Her iki seçenek için de argümanlar ortaya koyabilirim" diye konuşan Daly, "Fed'in enflasyonu aşağı getirmeye çalışırken yapabildiği kadar nazik olmalı, ancak aynı zamanda yüksek enflasyonun kemikleşmeyeceğinden kesinlikle emin olması gerekli" dedi.

    Daly, şu anda yüzde 4,25-4,50 olan politika faizinin, enflasyonu aşağı getirmek için yüzde 5,0-5,25'e gitmesi ve orada kalması gerektiğini düşündüğünü de vurguladı.

    Bununla birlikte faizin ne kadar yukarı gitmesi gerektiğini verilerin belirleyeceğini ifade eden Daly, ABD'de şu anda yüzde 3,5 olan işsizlik oranının yüzde 4,5 veya 4,6'ya yükselmesini, şu anda yüzde 5,5 olan enflasyonun 2023 sonunda yüzde 3 bandına gerilemesini beklediğini de söyledi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow