hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed faizi sabit tuttu: İşte kararın şifreleri

    Fed faizi sabit tuttu: İşte kararın şifreleri
    expand

    CNNTURK.COM/Hasan Selçuk TURAN-Fed, faiz oranını yüzde 5,25-%5,5 aralığında sabit tuttu ve bu yıl üç kez faiz indirimi yapmayı planladığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed, piyasa beklentilerine paralel olarak Mart 2024'te üst üste beşinci kez faiz oranını 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-yüzde 5,5 aralığında sabit tuttu.

    Politika yapıcılar Aralık ayındaki üç aylık tahminlere benzer şekilde bu yıl üç kez faiz indirimi yapmayı planlıyor. Ayrıca 2025'te Aralık ayındaki tahminden bir eksik olmak üzere üç ve 2026'da da üç kez daha faiz indirimine gidileceği belirtiliyor.

    Bu arada, projeksiyonlara bakıldığında ABD GSYH büyümesi 2024 (Aralık'taki yüzde 1,4'e karşılık yüzde 2,1), 2025 (yüzde 1,8'e karşılık yüzde 2) ve 2026'da (yüzde 1,9'a karşılık yüzde 2) olarak belirlendi.

    PCE enflasyon tahminleri 2024 yılı için değiştirilmedi, yüzde 2,4 olarak kaldı. Ancak 2025 yılı için yüzde 2,2'ye karşı yüzde 2,1 şeklinde aşağı çekildi. Çekirdek oran bu yıl 2,6'ya karşı yüzde 2,4 olarak daha düşük tahmin edilirken 2025 yılı için tahminler yüzde 2,2'de sabit bırakıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşsizlik oranı 2024'te yüzde 4,1'e karşı yüzde 4 ile daha düşük görülürken gelecek yıl için tahminler yüzde 4,1'de tutuldu.

    POWELL: "HER TÜRLÜ TÜRBÜLANSTAN KAÇINMAK İSTİYORUZ"

    Fed'in karar verici organı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Washington DC'deki toplantısında Başkan Jerome Powell, Ocak ve Şubat aylarındaki fiyat verilerinin beklentilerden daha sıcak olduğunu belirtti, ancak dezenflasyon sürecinin inişli çıkışlı olacağını söyledi.

    Powell, geçen yılki hızlı fiyat düşüşüne aşırı tepki göstermediklerini ve yüksek baskıları dikkate alacaklarını vurguladı.

    Powell, işgücü piyasasındaki gücün devam etmesinin faiz oranlarının düşürülmesini ertelemek için bir neden olmayacağını söyledi.

    Powell, bilanço küçültme sürecinin yakında başlayacağını duyurdu. Ayrıca, piyasalar için daha yumuşak bir geçiş sağlayacağını söyledi.

    Bu açıklamaların ardından yatırımcıların Haziran ayında faiz indirimi beklediklerine dair güvenlerini artırmasıyla hisse senetleri ve Hazine tahvilleri yükseldi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow