hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed için karar günü! Tamam mı, devam mı? Piyasalar Powell'ın açıklamalarına odaklandı...

    Fed için karar günü Tamam mı, devam mı Piyasalar Powellın açıklamalarına odaklandı...
    expand

    Enflasyonun en son 8,2 ile bir türlü düşmediği ABD'de Fed bu akşam faiz kararını verecek. Fed’in faiz oranlarını 75 baz puan artırması ve ardından hızı yavaşlatabileceğinin sinyalini vermesi bekleniyor. Ancak bazı ekonomistler hâlâ bankanın faiz artırımlarında yavaşlama ilan edeceğinden şüphe duyuyor. Özellikle "Çekirdek enflasyon yükselmeye devam ederken Fed neden faiz artırımlarını geri çeksin?" sorusu öne çıkıyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) bu akşam faiz oranlarını 75 baz puan oranında artırmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak altın, döviz, tahvil ve diğer piyasalar için asıl önemlisi bu kararın sonrası için çizilecek yol haritası.

    Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugünkü kararın ardından Aralık ayından itibaren faiz artırımlarının boyutunu azaltabileceğinin sinyalini vermesi bekleniyor.

    DÖNGÜ YAVAŞLAYACAK MI?

    Piyasalar üst üste dördüncü 75 baz puanlık artışa hazırlanıyor ve yatırımcılar Fed’in Mart ayında faiz artırım döngüsünü tamamlamadan önce hızını yavaşlatacağını tahmin ediyor.Fed için karar günü Tamam mı, devam mı Piyasalar Powellın açıklamalarına odaklandı...

    CNBC'de yer alan habere göre, Bank of America’nın ABD baş ekonomisti Michael Gapen, "Bitiş noktasına ulaşmak için yeterli yürüdüklerini düşünüyoruz. Aralık ayından itibaren faiz artırımlarında dar bir adımın atılmasına kapı aralayacaklarını düşünüyoruz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karar bu yılın 6. faiz artırımı olacak. Fed, 1 kez 25 baz puan, 1 kez 50 baz puan ve 3 kez 75 baz puanlık artırımlara giderek politika faizini 3,25-3,00 aralığına getirdi. Banka ve FOMC yetkilileri, bu yıl Şubat ayından itibaren sözlü yönlendirmelerle sıkılaşmanın çerçevesini çizdi.

    ENFLASYON YÜKSEK KALMAYA DEVAM EDİYOR

    ABD enflasyonu Haziran'da 9,06 ile zirve yaparken Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla yüzde 8.52, yüzde 8.26 ve yüzde 8.20 olarak belirlendi.

    En son enflasyon raporu, çekirdek PCE endeksinin yıllık bazda Eylül ayında yüzde 5,1 arttığını ve bu döngüde Ocak, Şubat ve Mart'ın ardından dördüncü en yüksek okuma olduğunu ortaya koydu.

    TÜKETİCİLER ÜZERİNDEKİ YÜK ARTTI

    Fed'in faiz artırımlarının Amerikalılar üzerindeki etkisi, özellikle enflasyonun yüksek kaldığı şu dönemde geniş çapta hissedildi. Kredi kartı oranları keskin bir şekilde yükselirken, ipotekler yirmi yılda ilk kez yüzde 7'yi aştı. Birçok ekonomist ABD'nin 2022 yılının ardından resesyona gireceğini düşünüyor.Fed için karar günü Tamam mı, devam mı Piyasalar Powellın açıklamalarına odaklandı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LendingTree baş kredi analisti Matt Schulz, CBS MoneyWatch'e verdiği demeçte, "Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, borç almak altı ay öncesine ve kesinlikle bir yıl öncesine göre çok daha pahalı. Bunu, görünüşte her şeyin günlük veya haftalık olarak daha pahalı hale gelmesiyle birleştirdiğinizde , tüketiciler için gerçekten zor bir yıl oldu." dedi.

    Bugünkü kararla Fed'in faizi, FOMC yetkililerinin çoğunlukla hemfikir olduğu 2022 hedefinin biraz altında kalarak 3,75-4.00 aralığına gelecek.

    FED'İN HEDEFİ NE?

    Goldman Sachs, Fed'in faizleri bankanın önceki tahmininden daha yüksek olan yüzde 5'e kadar artırabileceğini söyledi. Son Fed toplantısında, ABD merkez bankası tahminleri oranların bu yıl yüzde 4,4 ve gelecek yıl yüzde 4,6 yükseldiğini gösterdi.

    Faiz kararı, güncellenmiş makro tahminlerini veya nokta grafiğini içermeyecek, bu yüzden herkes Powell'ın basın toplantısına odaklanmış durumda. Ancak BBH Küresel Para Birimi Stratejisi başkanı Win Thin, en olası sonucun hala şahin ve verilere bağımlı bir Powell olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ALTIN PİYASASI TÜM DİKKATİNİ POWELL'A VERDİ

    Fed, yüzde 2'lik gösterge enflasyon seviyesine ulaşmaktan hala oldukça uzakta. Enflasyon, tercih ettikleri endeksle (en son yüzde 5,1'lik çekirdek PCE) ölçüldüğü üzere yavaşlama belirtisi göstermiyor. Bu nedenle piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklanmış durumda.

    Kitco News'te yer alan habere göre Thin, "Basın toplantısı yakından izlenecek, ancak Başkan Powell'ın Ağustos sonunda Jackson Hole'dan bu yana sürekli olarak tutulan şahin tonunu korumasını bekliyoruz. Piyasalara aradıklarını vereceğini düşünmüyoruz, ki bu bir ipucu" diye konuşuyor.Fed için karar günü Tamam mı, devam mı Piyasalar Powellın açıklamalarına odaklandı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, altın için Fed'in açıklamasının "ya da kırılma anı" olacağını söyledi.

    Değerli metal, doları ve ABD Hazine getirilerini artıran Fed'in agresif sıkılaştırması nedeniyle üst üste yedi aydır düşüyor. Bu, beş yılı aşkın süredir en uzun mağlubiyet serisini işaret etti.

    Moya, "ABD ekonomisi yavaşlıyor ve işgücü piyasasının soğuduğuna dair işaretler görmeye başlarsak, bu altın hatalarını harekete geçirmek için tetikleyici olabilir. Fed muhtemelen veri bağımlılığına dayanacak ve bu, Cuma günü bu tarım dışı maaş bordrolarını ekstra özel kılabilir." dedi.

    Fed'in agresif para politikasının net sonucu, altın fiyatında son derece güçlü bir düşüşe neden olurken Sterlin, Euro ve Yen gibi para birimlerinin değerini de sarstı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow