hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed şimdi ne yapacak? Piyasalar kararı böyle gördü

    Fed şimdi ne yapacak Piyasalar kararı böyle gördü
    expand

    Fed faiz oranlarını 25 baz puan yükseltti. Hareket büyük ölçüde zaten piyasalarda fiyatlanmışken, Wall Street'in odak noktası, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in Haziran ve sonrasındaki bir sonraki toplantısı hakkında söyledikleri oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in faizi yüzde 5- yüzde 5,25 aralığına çekmesinin ardından Başkan Powell, faizleri sabit tutmanın Fed yetkililerinin Mayıs ayı için düşündüğü bir şey olmadığını söylerken, Haziran ayında hem bir duraklama hem de yeni bir artırım için kapıyı açık bıraktı.

    ABD'de hisse senetleri, Powell'ın Wall Street'in faiz indirimi umutlarını boşa çıkarmasının ardından günü düşüşle tamamladı.

    Powell'ın son kararına ve yorumlarına Wall Street'in tepkisi şöyle:

    HAZİRAN'DA YENİ ARTIRIM BEKLENTİSİ

    Jay Bryson, Baş Ekonomist, Wells Fargo:

    "Bizim görüşümüze göre Komite, sıkılaştırma döngüsünde şahin bir duraklama sinyali veriyor. Yani, FOMC, özellikle de Komite üyelerinin 'enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli' olduklarını yineleyen açıklamada yer alan cümle ışığında, oranları açıkça yeniden artırabilir. Ancak 14 Haziran'da yeniden yükselme çıtası, Mart 2022'den bu yana geçmiş toplantılarda olduğundan daha yüksek görünüyor."

    NİHAİ ORAN NERESİ?

    Michael Gapen, ABD Ekonomisti, Bank of America:

    "Şimdilik enflasyon hakim ve eldeki veriler, Mayıs ayında faiz artırma kararı açısından banka stresinden kaynaklanan belirsizliğe ağır basıyor. Fed'in bu sıkılaştırma döngüsünde nihai faiz oranına ulaştığını düşünüyoruz, ancak iki istihdam raporu olduğunu not ediyoruz. Haziran FOMC toplantısı öncesi TÜFE enflasyon raporları (ikinci TÜFE raporu Haziran toplantısının ilk gününde gelir) Bölgesel banka stresinin dengelenmesi, işgücü piyasalarının sıkı kalması ve enflasyonun yüksek kalması durumunda, Haziran ayında bir faiz artışı uygun olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rick Rieder, Küresel Sabit Gelir Baş Yatırım Sorumlusu, BlackRock:

    "Bugünkü Federal Rezerv eylemleri, merkez bankasının birincil hedefinin hala enflasyonu düşürmek olduğunu açıkça gösteriyor, ancak bu süreç yeni bir aşamaya giriyor. Para politikasını ekonomiyi yavaşlatacak bir düzeye kadar çok aylar süren sıkılaştırma sürecinden sonra ve dolayısıyla aşırı yüksek enflasyon seviyelerini düşürmek, şimdi bu seviyeye ulaşılmış gibi görünüyor ya da en azından ona çok yakınız... Politika kısıtlayıcılığının sonunda ekonomiye etkisi olduğu bize açık görünüyor. "

    Andrew Hunter, ABD Ekonomisti Baş Yardımcısı, Capital Economics:

    "Geçen yıl boyunca eşi benzeri görülmemiş bir hızda sıkılaştırma politikasının ardından, yetkililer nihayet şimdi geri adım atmaya ve hasarı değerlendirmeye istekli. Bununla birlikte, yeni kılavuz, koşullar elverirse gelecekte daha fazla sıkılaştırma için kapıyı hala açık bırakıyor. Not beyanındaki diğer tek değişiklik, iş büyümesinin artık toparlanmak yerine 'sağlam' olarak tanımlanmasıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ryan Sweet, ABD Baş Ekonomisti, Oxford Economics:

    "Toplantı sonrası açıklama, 'bazı ek politika sıkılaştırmalarının' garanti edilebileceği söylemini ortadan kaldırdı. Borç verme standartlarındaki sıkılaştırmanın ekonomi üzerinde baskı oluşturacağından, bankacılık sistemindeki stresin Fed için ağır yüklerin bir kısmını oluşturacağı için bu şaşırtıcı değil. Bu nedenle, Fed muhtemelen Haziran ayında faiz artırmayacak."

    Ian Shepherdson, Baş Ekonomist, Pantheon Makroekonomi:

    "Bugün ile Haziran toplantısı arasındaki iki tur bordro, TÜFE, ÜFE ve faaliyet verilerinin ekonominin belirgin şekilde zayıfladığını ve enflasyon baskısının gerilediğini doğrulamasını bekliyoruz, bu nedenle Fed'in faiz oranlarını sabit tutacağını düşünüyoruz. Haziran toplantısı sırasında borç tavanı durumunun kriz noktasında olması tamamen mümkün, piyasalar çalkantılı durumda ve bu da Fed'in harekete geçmemesi için gerekçeyi artırıyor. Fed'in bir sonraki hamlesinin eylülde veya Kasım."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Thomas Simons, ABD Ekonomisti, Jefferies:

    "Dil, ek faiz artırımları için kapıyı açık bırakıyor, ancak Powell'ın basın toplantısındaki üslubu, beklentilerinin nihai faiz oranına ulaşıldığı yönünde olduğunu gösteriyor. kümülatif sıkılaştırmanın bugüne kadarki gecikmeli etkilerine daha fazla ağırlık veriyor. Bu faiz artışının son olup olmayacağı, enflasyonu besleyen temel güçlerdeki gelişmelere bağlı."

    Dennis Lockhart, Eski Başkan, Atlanta Fed:

    "Almaları gereken karar buydu. İlk açıklamalarda işaret ettiği gibi, önümüzde hala bir enflasyon mücadelesi var. Finansal istikrar endişelerinin politika kararlarının önüne geçmesine izin verecek kadar yeterli bilgiye sahip değillerdi. Ben değilim. hepsi oybirliğiyle şaşırdı. Sanırım bu toplantıda olan buydu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow