hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed tutanaklarından kararsızlık çıktı

    Fed tutanaklarından kararsızlık çıktı
    expand

    Fed yetkilileri ileriye dönük verilere bağlı olacaklarını söyledi. 2-3 Mayıs tarihli toplantı tutanaklarında, "Katılımcılar genel olarak daha fazla politika sıkılaştırmanın ne kadar uygun olabileceği konusundaki belirsizliklerini dile getirdiler" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün akşam yayımlanan Fed'in Mayıs başındaki toplantısına ilişkin tutanaklara göre, "bazı" katılımcılar enflasyonun yavaşlamasını "kabul edilemez derecede yavaş" olarak gördü. Bu, daha fazla faiz artışına yönelik ilk sinyal olurken aynı zamanda, "birkaç" katılımcı, ekonomi beklendiği gibi yavaşlamaya devam ederse, daha fazla politika sıkılaştırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti.

    Tutanaklarda, "Hem azami istihdam hem de fiyat istikrarı ile ilgili olarak Komite'nin hedeflerine yönelik göze çarpan riskler ışığında, katılımcılar genellikle gelen bilgileri ve bunun ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini yakından izlemenin önemine dikkat çektiler" denildi.

    Genel olarak, katılımcılar, para politikasının gecikmeli etkileri ve bankacılık sektöründeki çalkantının ardından daha sıkı kredi koşulları nedeniyle, daha fazla oran artışına duyulan ihtiyacın "daha belirsiz hale geldiği" konusunda "genel olarak hemfikir" oldu.

    Fed Başkanı Jerome Powell toplantıdan sonra gazetecilere verdiği demeçte Fed'in artık gelen veriler ve kredi koşullarının bir kombinasyonu tarafından yönlendirileceğini kaydetmişti. Ek politika sıkılaştırmanın ne ölçüde uygun olabileceğine ilişkin değerlendirme devam edecek" demişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçen hafta Powell, bankacılık sektöründeki çalkantının ardından daha sıkı kredi koşulları nedeniyle oranların eskisi kadar artması gerekmeyebileceğini belirtti.

    Cuma günü Thomas Laubach Araştırma Konferansı'nda konuşan Powell, "Finansal istikrar araçları, bankacılık sektöründeki koşulların sakinleşmesine yardımcı oldu" dedi. "Oralardaki gelişmeler ise kredi koşullarının sıkılaşmasına katkı sağlıyor... Sonuç olarak, hedeflerimize ulaşmak için politika faizimizin olması gerektiği kadar yükselmesi gerekmeyebilir. Tabii bunun boyutu çok belirsiz." diye konuştu

    CME Fed izleyicisine göre, toplantı tutanakları yayınlandıktan sonra, piyasalar Haziran toplantısında faiz oranlarını duraklatmak için yüzde 73 ve 25 baz puanlık bir zam yapmak için yüzde 27 şans öngörüyordu.

    BORÇ KRİZİ DE TARTIŞILDI

    Ayrıca, 1 Haziran'a sadece birkaç gün kala, henüz çözüme kavuşmamış olan borç tavanı durumuyla ilgili bazı tartışmalar da oldu.

    Bazı katılımcılar, 31.4 trilyon dolarlık borç limitinin zamanında yükseltilmemesinin "finansal sistemde önemli aksamalar ve ekonomiyi zayıflatan daha sıkı mali koşullar" riski taşıdığını kaydetti.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow