hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed üyesi final tarihini verdi! Faiz artırımları ne zaman duracak?

    Fed üyesi final tarihini verdi Faiz artırımları ne zaman duracak
    expand

    Son günlerde art arda gelen Fed açıklamalara bir yenisi Atlanta Fed Başkanı Bostic'ten geldi. Bostic, "Fed faiz artırımlarını yaz aylarında bitirebilir" dedi. Piyasalar Bostic'in açıklamasıyla rahat bir nefes aldı ancak diğer üyelerin demeçlerinde farklı mesajlar da öne çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed'in faiz artırım sürecini yaz mevsiminin ikinci yarısında durdurabileceğini söyledi. Buna göre, bankanın 21-22 Mart, 2-3 Mayıs ve 13-14 Haziran'daki toplantılarında birer faiz artırım adımı yapması bekleniyor.

    Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bostic, ekonominin yapılan faiz artırımlarının etkilerini ilk baharda hissetmeye başlayacağını öngördüğünü belirterek Fed'in gelecek toplantıda faizi 25 baz puan artırmasını desteklemeye devam ettiğini belirtti.

    "Çeyrek baz puanlık artırım ekonomiye yönelik riskleri sınırlamak için en iyisi" diye konuşan Bostic, enflasyonun yavaşlamaması halinde faiz artırımlarına devam ettirmeye hazır olduğunu da vurguladı.

    Bu yıl FOMC'nin oy verme hakkına sahip bir üyesi olanh Bostic, faizin yüzde 4,50-4,75 aralığında "sınırlayıcı" bir seviyeye ulaşması ile Fed'in faiz artırımlarını durdurma noktasına yakın hale gelebileceğini ifade etti.

    WALLER BİR ADIM FAZLASINA İŞARET ETTİ

    Öte yandan açıklamalarda bulunan başka Fed üyeleri de vardı. Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller "Eğer veriler çok sıcak gelmeye devam eder ise politika faizi yüzde 5,1 - 5,4 aralığının üzerine gider" dedi. Bu açıklamaya göre ise faizlerin 100 baz puan daha artırılması gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Waller, ekonomide verilerin "çok sıcak" gelmeye devam etmesi halinde politika faizinin Fed politika yapıcılarının çoğunluğunun Aralık ayında öngördükleri yüzde 5,1-5,4 aralığından daha yukarı çıkarılabileceğini söyledi.

    "Son ekonomik veriler aşırı şekilde güçlü iş gücü piyasasına, güçlü tüketici talebine ve ısrarcı fiyat artışlarına işaret ediyor. Bu güçlü veriler Fed'in enflasyon ile mücadelede sağladığı ilerlemeyi sorgulatıyor" diye konuşan Waller, önümüzdeki haftalarda verilerin istihdamın yavaşladığına ve enflasyonun yeniden düşmeye başladığına işaret etmeleri halinde Fed faizinin iki kez artırılarak öngörülen yüzde 5,1-5,4 aralığına çıkarılabileceğini belirtti.

    Bununla birlikte Waller, "Eğerd veriler çok sıcak gelmeye devam ederler ise, ivmeyi kaybetmememiz için politika faizi hedefi aralığının daha yukarı çıkarılması gerekir" diye konuştu.

    COLLINS DE DAHA FAZLA ARTIRIM TARAFINDA

    Fed Yönetim Kurulu üyesi Susan Collins, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için Fed'in faizleri daha da artırması gerektiğini söyledi. Collins, faiz oranlarının ne kadar yükselmesi gerektiğinin gelecek ekonomik verilere bağlı olacağını da vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir radyo programında konuşan Collins, "Bazı ek faiz artırımları yapmaya ihtiyacımız olacağına inanıyorum ve ihtiyaç olacak doğru faiz artırım miktarı gelecek verilere bağlı olacak" ifadelerini kullandı.

    Yapılacak artırımlardan sonra faizin bir süre için yüksek seviyede tutulmasının da önemli olacağını belirten Collins, "Çünkü sıkılaştırılan fihasal şartların ekonomide etkilerinin görülmesi biraz zaman alıyor" dedi.

    Collins konuşmasında, ücret ve fiyat baskılarının yavaşlıyor olabilecekleri yönünde bazı erken işaretler gördüklerini belirtmekle birlikte, yüksek enflasyonun, özellikle hizmetlerin bazı alanlarında, devam ettiği yönünde bazı kanıtlar gördüklerini de vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow