hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed yapacağını yaptı! Peki şimdi neler olacak? İşte kritik kararın perde arkası...

    Fed yapacağını yaptı Peki şimdi neler olacak İşte kritik kararın perde arkası...
    expand

    Fed faiz oranlarını çeyrek puan artırdı. Artış, referans federal fon oranını yüzde 4,75-yüzde 5 arasında bir hedef aralığına taşıyor. Analistlere göre karar, artırımların sona yaklaştığını gösteriyor. İşte Fed açıklamasının şifreleri...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed, son bankacılık krizine ilişkin ihtiyatı ifade ederek ve faiz artırımlarının sona yaklaştığını belirterek çeyrek puanlık faiz artırımı yasasını çıkardı.

    Mart 2022′den bu yana dokuzuncu zammın yanı sıra, oran belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), gelecekteki artışların kesin olmadığını ve büyük ölçüde gelen verilere bağlı olacağını kaydetti. FOMC’nin toplantı sonrası yaptığı açıklamada,

    “Komite, gelen bilgileri yakından izleyecek ve para politikası üzerindeki etkilerini değerlendirecek” dedi. “Komite, enflasyonu zaman içinde yüzde 2′ye döndürmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşu elde etmek için bazı ek politika sıkılaştırmalarının uygun olabileceğini tahmin ediyor.”

    Bu ifade, enflasyonu düşürmek için “artışların devam ettiğini” belirten önceki açıklamalardan farklı bir ifade oldu.

    POWELL'IN AÇIKLAMASI ÖNEMLİYDİ

    Fed Başkanı Jerome Powell’ın bir basın toplantısında yaptığı açıklamalar, merkez bankasının faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı anlamına gelirken, enflasyonla mücadelenin bitmediğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Enflasyonu yüzde 2′ye indirme sürecinin daha uzun bir yolu var ve inişli çıkışlı olması muhtemel” diyen Powell, bankacılık sistemindeki son olayların muhtemelen daha sıkı kredi koşullarına yol açacağını ve bu nedenle merkez bankasının tonunun yumuşadığını kabul etti.

    Basın toplantısında Powell, piyasa fiyatlarının aksi yönde olmasına rağmen, 2023′ün geri kalanı için “faiz indirimi bizim temel senaryomuzda değil” dedi.

    Powell, FOMC’nin bankacılık krizi ışığında faiz artırımlarına ara vermeyi düşündüğünü, ancak nihayetinde enflasyon ve işgücü piyasasının gücü hakkındaki ara veriler nedeniyle faiz artırım kararını oybirliğiyle onayladığını söyledi.

    “Fiyat istikrarını geri getirmeye kararlıyız ve tüm kanıtlar, kamuoyunun enflasyonu zaman içinde yüzde 2′ye düşürecek şekilde bunu yapacağımıza güvendiğini söylüyor. Powell, sözlerimizle olduğu kadar eylemlerimizle de bu güveni sürdürmemiz önemli” dedi.Fed yapacağını yaptı Peki şimdi neler olacak İşte kritik kararın perde arkası...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Amerikan borsasında hisse senetleri başlangıçta Fed’in kararından sonra yükseldi, ancak Powell’ın açıklamalarının ardından düştü.

    FED AÇIKLAMA METNİNDE NE DENİLDİ?

    Komite hazırladığı açıklamada, “ABD bankacılık sistemi sağlam ve dayanıklıdır” dedi. “Son gelişmelerin hane halkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanması ve ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturması muhtemel. Bu etkilerin boyutu belirsizdir. Komite, enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olmaya devam ediyor.”

    Oran kararıyla birlikte yayınlanan tahminler, Aralık ayındaki son tahminden farklı olarak yüzde yüzde 5,1′lik bir tepe orana işaret ediyor.

    Açıklamayla birlikte yayınlanan veriler, “nokta grafiği” için tahminler sunan 18 Fed yetkilisinden yedisinin oranların yüzde 5,1′lik “terminal oran”dan daha yüksek olduğunu gördüğünü gösteriyor.

    Sonraki iki yılın tahminleri de, “noktalar” arasında geniş bir dağılıma yansıyan, üyeler arasında önemli ölçüde anlaşmazlık olduğunu gösterdi. Yine de, tahminlerin ortancası, 2024′te oranlarda yüzde 0,8′lik bir düşüşe ve 2025′te yüzde 1,2′lik bir indirime işaret ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yetkililer ayrıca ekonomik tahminlerini de değiştirdiler. Aralık ayındaki yüzde 3,1′e kıyasla bu yıl için yüzde 3,3′lük sabitlenmiş bir oran ile enflasyon beklentilerini hafifçe artırdılar. İşsizlik yüzde 4,5′e düşürülürken, büyüme görünümü yüzde 0,4′e çekildi.

    Önümüzdeki iki yıl için tahminler, 2024 için büyüme tahmininin Aralık ayındaki yüzde 1,6′dan yüzde 1,2′ye düşmesi dışında çok az değişti.

    AÇIKLAMANIN ŞİFRELERİ

    Fed'in dünkü açıklaması ile, 1 Şubat’ta gelen bir önceki politika oluşturma toplantısından sonra yayınlanan açıklama karşılaştırıldı.Fed yapacağını yaptı Peki şimdi neler olacak İşte kritik kararın perde arkası...

    Dikkate değer değişiklikler arasında, “devam eden artışlardan” politika faizine “bazı ek sıkılaştırmalara” geçiş ve “ABD bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli” olduğu ifadesi yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şubat açıklamasından kaldırılan metin, ortasından geçen yatay bir çizgi ile kırmızıdır.

    Yeni ifadede ilk kez görünen metin kırmızı ve altı çizili.

    Her iki ifadede de siyah metin görünüyor.

    Kaynak: CNBC

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow