hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed yetkilileri zaman istiyor

    Fed yetkilileri zaman istiyor
    expand

    Fed üyeleri bugün açıklanacak son toplantıya ait tutanaklar öncesinde açıklamalarda bulundu. Yetkililer, ortak nokta olarak faiz artırımları konusunda zamana ihtiyaç olduğu konusunda buluştu. Philadelphia Fed Başkanı Harker, faiz artırımlarının etkisini tam göstermesi için 18 ay gerektiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in 21-22 Mart toplantı tutanakları, bu öğleden sonra yayınlanacak, geçen ay perde arkasında ne tür tartışmalar yaşandığına ve yetkililerin böylesi bir finansal istikrarsızlık ortamında faiz oranlarını artırmaya devam etme konusundaki endişelerini dile getirip getirmediğine ışık tutacak.

    Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Fed'in faiz oranını yakın zamanda yüzde 5'in üzerine çıkararak 1980'lerden bu yana görülen en hızlı parasal sıkılaştırmayı bitireceğini hissettiğini söyledi.

    Faiz artırımlarının sonunun yakın olabileceğini hissettiğini söyleyen Harker, "Fed'in faizi yüzde 5'in üzerine çıkarması ve bir süre orada tutması taraftarları arasındayım" diye konuştu.

    Harker, para politikası adımlarının tam etkilerini göstermelerinin 18 ayı bulabileceğini ve Fed'in ek adımlar atılmasının gerekip gerekmeyeceğini belirlemek için verileri yakından takip edeceğini de ifade etti.

    Son enflasyon rakamlarının, dezenflasyon sürecinin yavaş, hayal kırıklığı yaratan bir şekilde ilerlediğini ifade eden Harker, "Ancak faiz artırımlarının işe yaradığı konusunda hali hazırda umut verici işaretler görüyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    GOOLSBEE: İHTİYATLI OLMAK GEREK

    Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bankacılık sektöründeki son gerilim karşısında Fed'in faizleri artırmak konusunda ihtiyatlı olması gerektiğini söyledi. Goolsbee, bankacılık sektöründeki gerilimin etkisiyle banka kredilerinde yaşanacak bir geri çekilmenin enflasyonun bastırılmasına yardım ederek para politikasına yapılacak daha az iş bırakabileceğini belirtti.

    "Bu tür finansal gerilim zamanlarında, doğru para politikası yaklaşımı finansal gerilimin reel ekonomiye potansiyel etkisini değerlendirmek için ihtiyat ve sabırdır" diye konuşan Goolsbee, "Mayıs ayındaki toplantımızdan önce aklımdeki en önemli şey krediler konusundaki soruya yanıt bulmak; krediler gerçekten sıkılaşıyor mu?" dedi.

    ABD iş gücü piyasasının "inanılmaz şekilde güçlü" olduğunu da ifade eden Goolbee, sadece bu veriye bakıldığında daha agresif politik sıkılaştırmanın gerekli görülebilieceğini, ancak iki bankanın batmasının tetiklediği finansal gerilimin reel ekonomi üzerinde "kayda değer etki" yapabileceğini Fed tarafından hesaba katılması gerektiğini de vurguladı.

    KASHKARI'DEN YÜKSEK ENFLASYON UYARISI

    Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed'in faiz artırımlarının ve iki bankanın batmasının ardından kredilerdeki olası geri çekilmenin bir resesyona tetikleyebileceğini ancak, enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesine izin vermenin iş gücü piyasası için en kötüsü olacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Montana Eyalet Üniversitesi'nde konuşan Kashkari, "Para politikası adımlarımız ve bankacılık sektöründeki gerilimin kredileri sıkılaştırması bir ekonomik daralmaya neden olabilir. Bu hatta bir resesyona yol açabilir. Ancak bizim enflasyonu aşağı getirmemiz gerekli. Eğer bunu yapmakta başarısız olursak, istihdam görünümü gerçekten çor zorlaşır" dedi.

    Kashkari konuşmasında, ABD bankacılık sektöründeki durumun yatışacağı umutlarını da dile getirdi ve sektör geneli için ciddi bir risk oluşumu bulunmadığını savundu.

    Silicon Valley Bank'ın ABD bankacılık sektörünün tamamı için gerçekli olmayan, tamamı tarafından paylaşılmayan riskler nedeniyle battığını öne süren Kashkari, bankacılık sektörünün daha istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerini devam ettirdiğini de vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow