hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed'den bankalara kredi uyarısı

    Fedden bankalara kredi uyarısı
    expand

    ed'in çeyrek dönemlerde yaptığı Kıdemli Kredi Yetkilileri Görüş Anketi'ne (SLOOS) ilişkin raporunda "ABD'de bankalar kredi şartlarını sıkılaştırdı, kredi talebinde düşüş görülüyor" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed, yavaş büyüme endişelerinin bankaları daha az kredi vermeye yönlendirebileceği uyarısında bulundu. Kıdemli Kredi Yetkilileri Görüş Anketine (SLOOS) göre orta ve büyük ölçekli işletmeler kategorisi için bankaların kredi şartlarını sıkılaştırdığını ifade edenlerin nette oranı önceki anketteki yüzde 44,8'den yüzde 46 seviyesine çıktı.

    Küçük işletmeler için kredi şartlarının sıkılaştırıldığın ifade edenlerin nette oranı da yüzde 43,8'den yüzde 46,7'ye yükseldi.

    Bankalar, her boyuttaki şirketlerin kredilere önceki 3 aya göre daha az talep gösterdiklerini de belirttiler.

    Fed dün yayınladığı finansal istikrar raporunda, yavaş büyümeye ilişkin endişelerin bankaları daha az kredi vermeye yönlendirebileceğini ve bu durumun ekonomide daralmayı hızlandırabileceği uyarısında bulundu.

    Ancak Fed bankalar için fonlama risklerinin genel olarak düşük olmaya devam ettiğini ve şirketlerin hala bol likiditeye sahip olduklarını da vurguladı.

    Fed raporunda, ticari gayrimenkul sektörünü banka denetçilerinin daha fazla dikkatle inceleyecekleri risk alanı olarak ön plana çıkardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın batmaları sonrası yayınlanan bu ilk finansal istikrar raporunda Fed, "Ekonomik görünüme, kredi kalitesine ve fonlama likiditesine yönelik endişeler bankalar ve diğer finansal kuruluşları ekonomiye kredi arzını daha da daralkmaya yönlendirebilir. Kredi temin edilebilirliğinde keskin bir daralma işletmeler ve hane halkları için fonlama maliyetlerini yukarı götürür ve ekonomik aktivitede bir yavaşlama sonucunu ortaya çıkarabilir" dedi.

    Raporda, "Genel olarak, yurt içi bankalar bol likiditeye ve kısa vadeli toptan fonlamalya sınırlı bağımlılar. Kısa vadeli fonlama piyasalarında yapısal kırılganlıklar devam ediyor. Hayat sigortacıları yüksek likidite riskleri ile karşı karşıyalar" ifadelerine de yer verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow