hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed’den tarihi yüksek faiz artış beklentisi

    Fed’den tarihi yüksek faiz artış beklentisi
    expand

    ABD’de rekor tazeleyen enflasyon verisi sonrası Fed’den bu ayki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı beklentileri gündeme geldi. Nomura ve Citigroup ekonomistleri bankanın bu ayki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini belirtiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed yetkilileri enflasyonun yüzde 9,1’e yükseldiği ortamda bu ay 100 baz puanlık faiz artışını tartışabilir. Bankanın bu ayki ve Eylül ayındaki toplantıda en az 75’er baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor.

    Fed 26-27 Temmuz toplantısında 100 baz puanlık faiz artışı yaparsa bu, bankanın para politikasında gecelik faizi doğrudan kullanmaya başladığı 1990’lı yılların başından bu yana en büyük faiz artışı olacak.

    JPMorgan Chase ABD Ekonomisti Micheal Feroli “bence beklentileri değiştirmek için zamanları var. Yavaş ve kademeli faiz artırmak için bir nedenleri yok” değerlendirmesini yaptı.

    Nomura’dan 100 baz puan tahmini

    Nomura ekonomistleri de enflasyon verisi sonrası gelecek toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı beklediklerini açıkladı. Ekonomistler “gelen veriler, enflasyon sorununun daha da kötüleştiğini gösteriyor. Fed’in kredibilitesi için daha yüksek montajlı faiz artışı yapmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Deutsche Bank ABD Ekonomisti Bret Ryan daha yüksek miktarlı artış fiyatlamasının anlamlı olduğunu ancak açık bir sözlü iletişim olmadan bunu yapmayabileceğini belirterek “ancak bu mesajı vermek isterlerse vakit var” diye konuştu.

    Citigroup ABD ekonomisti Andrew Hollenhorst de 100 baz puanlık artışın bu ayki toplantıda masada olması gerektiğini söyledi. Uzman “enflasyonda zirve konusunda temkinli olunmalı, çünkü daha birkaç ay önce yüzde 8,3’ün zirve seviye olacağı belirtiliyordu.” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow