hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed'in Bej Kitabı: Faiz oranları, enflasyon ABD ekonomisine ağır geliyor

    Fedin Bej Kitabı: Faiz oranları, enflasyon ABD ekonomisine ağır geliyor
    expand

    Daha önce ABD ekonomik büyümesi üzerine ılımla açıklamalarını devam ettiren Fed'in son Bej Kitabında, ekonomik aktivitenin Ekim ortasından bu yana "düzleştiği" belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    On iki Fed bölgesinin her birindeki ekonomik koşullara ilişkin anekdot niteliğindeki kanıtların bir derlemesi olan Bej Kitap, beş bölgenin faaliyette hafif veya ılımlı artışlar bildirdiğini, geri kalanının ise ya hiç değişiklik yaşamadığını ya da hafif ila orta düzeyde düşüşler yaşadığını aktardı.

    Bej Kitap, imalat faaliyetini karışık olarak nitelendirirken yüksek faiz oranları nedeniyle otomobil satışlarında hafif bir düşüş ve ev satışlarında ılımlı bir düşüş kaydetti.

    Raporda, faiz oranları ve enflasyonun faaliyet üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini, bununla birlikte birçok ilgili kişinin ekonomik görünüme ilişkin daha fazla belirsizlik veya artan karamsarlık ifade ettiği belirtildi.

    Fed, enflasyonun düşük ila orta gelirli tüketicileri daha düşük fiyatlı mallara itmesiyle birlikte, otomobil dışı tüketici harcamalarının dengede hafif artışlar kaydettiğini açıkladı.

    İSTİHDAMDA BOZULMALAR

    Çoğu bölgede istihdamın ılımlı bir şekilde arttığını, ancak iki bölgenin sabit personel sayısı ve genel olarak işgücü talebinin zayıfladığını bildiren Fed, işgücü piyasaları hala sıkı olarak tanımlanırken, rapor işe alma ve elde tutma zorluklarının daha da hafiflediğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyonla ilgili olarak Bej Kitap, tüketici fiyatlarının çoğu bölgede ılımlı veya güçlü bir hızda arttığını söyledi.

    Yine de Fed, tedarik zincirlerindeki iyileşmeler ve zayıflayan talebin bir kombinasyonunu yansıtan fiyat artışının hızının dengeli bir şekilde yavaşladığını söyledi.

    Bej Kitap, genellikle Fed'in bir sonraki para politikası toplantısından iki hafta önce yayınlanır ve bir sonraki toplantının 13-14 Aralık'ta yapılması planlanıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow