hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fed'in Bej Kitabında büyüme ve enflasyon mesajı

    Fedin Bej Kitabında büyüme ve enflasyon mesajı
    expand

    Fed'in dün akşam yayınlanan Bej Kitabı, ABD ekonomisinin mütevazı bir şekilde genişlediğini söylerken fiyat artışının ise yavaşladığını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed'in Bej kitabına göre ABD'deki ekonomik faaliyet Eylül ayının başından bu yana mütevazı bir şekilde genişledi.

    On iki Fed bölgesinin her birindeki ekonomik koşullara ilişkin anekdot niteliğindeki kanıtların bir derlemesi olan Bej kitap, dört bölgenin sabit faaliyet gördüğünü ve iki bölgede düşüş görüldüğünü, yavaşlayan veya zayıf talebin yüksek faiz oranlarına, enflasyona ve arz kesintilerine bağlı olduğunu söyledi.

    Fed, perakende harcamalarını, isteğe bağlı harcamaların azalması nedeniyle nispeten sabit olarak nitelendirirken, üretim faaliyeti, kısmen tedarik zinciri aksamalarındaki gevşeme nedeniyle çoğu bölgede sabit kaldı veya genişledi.

    Bej kitap, yükselen ipotek oranları ve yükselen ev fiyatlarının tek ailelik başlangıçları ve satışları daha da zayıflattığını ve çoğu bölgedeki bankacıların kısmen konut amaçlı gayrimenkul kredilerinin azalması nedeniyle kredi hacimlerinde düşüş bildirdiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak Fed, konut piyasasındaki zayıflığın, genel olarak yüksek seyreden daire kiralama ve kiraların yükselmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

    Enflasyonla ilgili olarak, Bej kitap, fiyat artışının yüksek kaldığını, ancak birkaç bölgede bir miktar gevşeme olduğunu kabul etti.

    Fed, "Emtia, yakıt ve navlun maliyetlerinde bazı düşüşler kaydedilmesine rağmen, çeşitli sektörlerde önemli girdi fiyatlarında artışlar rapor edildi" dedi.

    Bej kitap ayrıca, bazı ilçelerin ekonomik gerileme endişelerinin artması nedeniyle işletmelerin maaş bordrolarına eklemekte tereddüt ettiğini belirtmesine rağmen, istihdamın çoğu bölgede mütevazı ila orta hızda artmaya devam ettiğini söyledi.

    Fed, "Bölgelerin yarısı işe alma ve/veya elde tutma güçlüklerinin bir miktar hafiflediğini belirtmesine rağmen, genel işgücü piyasası koşulları sıkı kalmaya devam etti" dedi.

    Bej Kitap genellikle Fed'in bir sonraki para politikası toplantısından iki hafta önce yayınlanır ve bir sonraki toplantı 1-2 Kasım'da planlanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow